Ve stínu Hvozdu přehled

Ve stínu Hvozdu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397707/bmid_ve-stinu-hvozdu-WFj-397707.jpg 4 510 510

Agnieszka miluje své domovské údolí, klidnou vesnici, lesy a průzračnou řeku. Ale na hranici stojí zlověstný Hvozd plný zlomyslné moci, jehož stín tíživě padá na její život. Aby zlé síly zůstaly v Hvozdu, spoléhají Agniežčini lidé na chladného a vypočítavého čaroděje známého pod jménem Drak. Ten však za svou pomoc vyžaduje hrozivou cenu: každých deset let mu musí jít sloužit jedna mladá žena, což je osud téměř stejně hrozný, jako kdyby propadla Hvozdu. Další volba se rychle blíží a Agnieszka má strach. Každý ví, že tentokrát si Drak vezme Kasiu — krásnou, hodnou, statečnou Kasiu, Agniežčinu nejdražší přítelkyni, která je vším, čím Agnieszka není. A neexistuje způsob, jak ji zachránit. Ale když Drak konečně přijde, překvapivě si vybere někoho jiného.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Host
Originální název:

Uprooted , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ve stínu Hvozdu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (137)

Kudík
14.02.2024 5 z 5

Agnieszka a její láska k domovu a lidem. Z počátku mi trvalo se začíst, ale od výběru čaroděje Draka/Sarkana, který byl jasný již z anotace, se to naštěstí stále zlepšovalo, a i přes obavu, aby Nieska nebyla dlouho zavřená pouze ve věži, střídala akce akci a následně protireakci Hvozdu. Zaujal mě důvod, proč si Drak každých 10let vybíral jednu z dívek. Oceňuji popis přírody, monster, svedených bitev...., i když mrtvých bylo na můj vkus až moc a některých jsem vážně litovala. Líbilo se mi přátelství s Kasiou, které bylo v dobrém, ale hlavně i v tom zlém, a to i přes obnaženou vzájemnou závist. Nieska se mi celkově jako hlavní hrdinka zamlouvala, protože dokonalost se přeceňuje a její nemotornost a neupravenost mě bavila. 4,5*

Mortisha
08.02.2024 3 z 5

překvapivě hodně příjemné fantasy, které odráží problémy z reality, přiměřená romantická linka, barvité popisy, postavy příjemné, chování očekávané ale přesto napínávé a čtivé. pro mne rovnováha mezi realitou a fantasy v naprosto brilantním podání. je zde mnoho témat, o kterých můžete po přečtení dále přemýšlet. není to jen pohádka, není to jen romantika, nejsou to jen boje a kouzla. Mě se to líbilo a určitě to mohu doporučit.


NessaLuna
07.02.2024 4 z 5

Musím říct, že od začátku měla kniha nádherně zvláštní vypravování, které mě okamžitě upoutalo. Zhruba v půlce knihy jsem však měla docela problém se do příběhu opravdu ponořit. Po přečtení můžu říct, že téma i pointa příběhu jsou skvěle propracované a poměrně dotažené, ale některé věci se mi zdály dělané na půl plynu.
Největší problém jsem asi měla s nedostatečnou hloubkou charakterů. V příběhu bylo poměrně málo hlavních postav, takže autorka mohla nechat trochu víc prostoru jejich psychologii. Kvůli tomu jsem s nimi nedokázala plně soucítit a jejich motivace mi přišla poněkud prvoplánová. I s ohledem na ich formu bych čekala, že se mi bude lépe sledovat vývoj hlavní hrdinky, ale i navzdory necelým 500 stranám jsem prostě některé její počínání nemohla pochopit a jenom těžko bych ji teď mohla dobře charakterizovat. Stejně tak mi romantická linka připadala skoro bez vývoje. Nevím, Agnieszka neměla moc příležitostí opravdu navázat pouto a celé to bylo na mě až moc podezřelé. To ani trochu neměla zábrany navázat vztah s člověkem, který jí celou dobu nadával? To se na ní ani trochu nepodepsalo, jak ji každý viděl, jak s ní jednal? Přesně tahle hloubka mi chyběla, a pak už postava ztrácí svou věrohodnost.
Jinak musím ocenit autorčin jazyk a užívání krásných metafor při popisech krajiny, uchopení slovanské mytologie a především popis morálky společnosti v zapadlé vesnici (třebaže jsem zrovna tohle neměli možnost sledovat příliš dlouho). Knihu určitě doporučuji a chystám se na její mladší dílo V zajetí zimy.

všechny komentáře

Související novinky (2)

10 nejprodávanějších eknih (červenec)

07.08.2019


Knižní novinky (12. týden)

18.03.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2016 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)


Kniha Ve stínu Hvozdu v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených625x
ve Čtenářské výzvě120x
v Doporučených61x
v Knihotéce263x
v Chystám se číst453x
v Chci si koupit125x
v dalších seznamech9x