Vědomí konce přehled

Vědomí konce https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115921/bmid_vedomi-konce-j6u-115921.jpg 4 435 435

Kniha Juliana Barnese je silným a stylisticky vytříbeným příběhem paměti, historie, stárnutí a zodpovědnosti. Stárnoucí vypravěč Tony Webster se na prahu smrti dočká odhalení tajemství, které od základu mění perspektivu, jež si o svém zcela obyčejném životě vytvořil. Bookerova cena za r. 2011.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Sense of an Ending , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vědomí konce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (91)

Květ
21.04.2024 5 z 5

Knížka útlá rozsahem, nikoli obsahem. Kniha je hodně filozofická, ne strojeně, uměle, ale velice přirozeně, hezky. Vybízí k přemýšlení o otázkách života, smrti, vzpomínek, zapomínání, různých úhlů pohledu... Zprvu vypráví o přátelství tří kamarádů, které obohatí příchod nového spolužáka. Z pohledu vypravěče Tonyho s ním prožijeme mládí chlapců, jejich zájmy, touhy a sny až po dobu, kdy se rozprchnou na vysoké školy. Poté už Tony povídá o svém životě až do chvíle, kdy obdrží pozůstalost po jednom z jeho přátel, která obrátí jeho náhled na jeho dosavadní život. Je to krásné, i když v podstatě smutné čtení, k zamyšlení.

esma
25.01.2024 5 z 5

Knížku jsem taky přečetla dvakrát, přímo k tomu vybízela. A líbily se mi i všechny komentáře. Co čtenář, to doplnění toho, co Barnes jenom naznačoval. Nemuselo to přesně odpovídat, ale v tom bylo kouzlo knihy : v té nedotaženosti zažehnuta zvídavost, ve filozofické rovině konfrontace s vlastním pohledem a v té rovině nejprostší : i my o paměti víme své : že je ohebná, ošidná, ale i zraňující a hlavně: pravdě neutečeme, jenom si ji můžeme upravovat ve svůj prospěch.
Návod je v knížce.


Hanys_
30.04.2023 5 z 5

Fiktivní příběh mladíka, který se změní v muže, prožije život a na jeho sklonku ho doženou "hříchy" mládí. Byl jsem celou dobu ztracený jako Tony, ale krásně ztracený. Na Barnese se zaměřím. 9/10

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2011 - Booker Prize


Kniha Vědomí konce v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených537x
ve Čtenářské výzvě120x
v Doporučených41x
v Knihotéce167x
v Chystám se číst360x
v Chci si koupit59x
v dalších seznamech5x