Potíže s mírem přehled

Potíže s mírem https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480571/bmid_potize-s-mirem-X7A-480571.png 5 75 75

Věk šílenství série

< 2. díl >

Mír je jen jiný druh bojiště… Savine dan Glokta, kdysi nejmocnější investorka v Adově, zjišťuje, že její plány, bohatství i reputace jsou v troskách. Pořád ale má svoje ambice a nedovolí, aby jí v jejich naplňování cokoliv stálo v cestě. Pro hrdiny jako je Leo dan Brock a Soumrak Zběsilec, šťastné, jen když mohou tasit meč, je mír utrpení, které by mělo skončit tak rychle, jak je to jen možné. Nejprve je ale třeba rozdmýchat křivdy, získat moc a shromáždit spojence – a Rikke musí ovládnout moc dlouhého oka dřív, než ji zabije. Nepokoje narůstají v každé společenské vrstvě. Bořiči se stále plíží ve stínech a kují pikle, jak osvobodit obyčejné lidi od okovů poroby, zatímco aristokraté se mezi sebou hašteří kvůli výhodám pro sebe. Orso se snaží najít bezpečnou cestu tím labyrintem nožů, kterým politika je, ale jeho dluhy a nepřátelé se jen násobí. Staré způsoby mizí v propadlišti dějin a staří vůdcové s nimi, ale ti, kdo se chápou otěží moci, nenacházejí žádné spojence, žádné přátele a určitě ne věčný mír.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

The Trouble With Peace , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Potíže s mírem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

kurama45
29.04.2024 5 z 5

„… potíž s bojem za dobrou věc je v tom, že jakmile se začne bojovat, to dobré zmizí.“

Joe je taký G. R. R. Martin pre ľudí, ktorí nechcú príbeh rozťahaný ako matička Rus a chcú mať záruku, že to niekedy aj skončí.
Bošemůj, prvýkrát v živote ma niekto frustruje tak ako Leo. Starý dobrý Jezal. Toto je facku. Ugh! Riešiť si svoje vlastné utajené homosexuálne fantázie prebujnenými ambíciami napriek vlastnej neschopnosti… Fakt, bravó.
A Orso si tam zatiaľ predvádza dokonalú čiernu komédiu, no nekúp to.
Zhrnuté a podčiarknuté, zrazu ten reálny svet nevyzerá až tak zle.

„Dej si k snídani úsměv a kolem oběda už budeš srát radost.“

SkcSAM
30.03.2024 5 z 5

Zas a znova skvelá kniha od Abercrombieho. Nová generácia bola predstavená v minulej knihe a teraz preberá oťaže na plno. Orso sa stáva jedna z mojich obľúbených postáv od Joa, takže sa bojím, čo sním spraví v treťej knihe. Zvrat v poslednej kapitole je parádny a očakávania pred ukončením trilológie obrovské.


Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Pokračování trilogie Věku šílenství. Po naprosto famózním prvním dílu přišlo v Potížích s mírem trošku zpomalení. Má hlavní výtka téhle knize je právě velmi málo akční první polovina. Ano, stále je co číst, postavy se vyvíjí, intriky bují, děj tak nějak stále postupuje. Ale prostě první části téhle knihy jakoby chybělo napětí a byly i fáze, kde jsem se začínal maličko nudit.
Od poloviny knihy dál už se děj více rozjel a zejména závěrečná část byla naprosto famózní. Hledám v paměti, jestli jsem někdy četl lepší bitvu, než dokázal Abercrombie tady. No možná v Hrdinech od stejného autora. Vylíčit krvavou a bezútěšnou atmosféru bitvy umí tento autor zcela mistrovsky. Dočkal jsem se konečně nasazení střelného prachu, nicméně pořád si myslím, že je trochu zvláštní s ohledem na technologie, které království má, že boj je stále z velké části řešen chladným železem. No uvidíme, třeba závěrečný díl přinese další posun.
Postavy jsou jako vždy u Abercrombieho fantastické a naprosto není, co vytknout. Zvraty jsou někdy očekávatelné, ale autor umí i pěkně překvapit. Světotvorba na vysoké úrovni a depresivní styl se mi stále zamlouvají.
Dávám tentokrát s těžkým srdcem jen 4/5 a to zejména za první polovinu knihy, kdy se autor asi hodně zhlédnul ve Hře o trůny, ale minimálně u mě se nepovedlo navodit to správné napětí královského dvora a šlechtických intrik.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

03.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Potíže s mírem v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených94x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených8x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Joe Abercrombie
anglická, 1974
2008  87%Sama čepel
2018  81%Půl krále
2009  91%Až budou viset
2011  86%Hrdinové
2009  91%Poslední argument králů