Trocha zlé krve přehled

Trocha zlé krve
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445153/bmid_trocha-zle-krve-8Ld-445153.jpg 5 108 108

Věk šílenství série

1. díl >

Nad Adovou se začínají tyčit komíny průmyslové revoluce a svět oplývá novými příležitostmi. Staré spory jsou ale stále stejně živé. V krví zbroceném pohraničí Anglandu se Leo dan Brock snaží vydobýt si slávu na bitevním poli a porazit drancující armády Stoura Nightfalla. Doufá, že mu v tom pomůže Koruna. Ale syn krále Jezala, neschopný princ Orso, je muž mnoha zklamání. Savine de Glokta – lvice salónů, investorka a dcera nejobávanějšího muže Unie – má v úmyslu probít si cestu na samotný vrchol společenské haldy všemi možnými prostředky. Ale slumy kypí vztekem, který ani všechny peníze světa nedokážou ovládnout. Začíná věk strojů, avšak věk magie tvrdohlavě odmítá zemřít. Rikki se s pomocí šílené horalky Isern-i-Phail pokouší ovládnout požehnání nebo kletbu Dlouhého oka. Nahlížet do budoucnosti je hezká věc, ale jelikož první mezi mágy pořád ještě tahá za nitky, změnit ji bude něco docela jiného… První kniha trilogie Věk šílenství... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

A Little Hatred , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trocha zlé krve. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

kurama45
29.04.2024 5 z 5

„Některé lidi si omotáte kolem prstu tím, že je přesvědčíte, že vás potřebují. Ale mnohem častěji je třeba přesvědčit druhé, že vy potřebujete je.“

Séria První zákon bol Věk šílenství v plienkach. Rada si predstavujem, ako Abercrombie popíja kávičku a do toho milostivo hádže na papier, čo mu napadne. Krv, kosti, vnútornosti? Bum. Politické machinácie? Bum. Chudobní verzus bohatí? Bum. No dobre, tu máte štipku pozitívnosti. A zase… Priemyselná revolúcia? Závislosti? Všemožné traumy? Bum, bum, bum. A to všetko je aj tak nič oproti samotných postavám, ktoré pôsobia až nepríjemne realisticky. Severania sú stále Severania, len svet už nie je ako kedysi. Leo je reinkarnovaný Jezal aj s jeho naivnou povrchnou debilitou. Už vidím, že to zas nedopadne dobre. Orso by bol riadne odpudivý chlapík, ak by si ma nezískal tým svojím nihilistickým sarkazmom. Savine je buldozér v sukni a Rikke potrebuje dvojročnú dovolenku na Maledivách.

„Jestli Orso v něčem exceloval, pak v tom, jak nedocílit žádného úspěchu.“

Chmur
08.03.2024 3 z 5

Knize Trocha zlé krve nelze upřít čtivost. Většinu času nenudí, má relativně dobře napsané dialogy, děj má spád. Zároveň však postrádá jakoukoliv poetiku. Abercrombie rozehrává hru, ve které rozvádí až příliš mnoho problémů - sociální problematika, ekologické problémy, dopady války na osobnost jedince atd. atd. Jeho svět je temný a surový, ale příliš se neliší od toho našeho. Mě vlastně moc nebavil. Chybí mu přitažlivost Středozemě, Malazu, Západozemí čí Bas-Lagu. Sem bych se snad ani nechtěl podívat. Navíc mi chyběly postavy, se kterými bych se mohl ztotožnit. Nikdo mi ani trochu nepřirostl k srdci. Nevím no. Zřejmě si ze zvědavosti přečtu další díly, ale žádnou velkou změnu neočekávám.


Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Většinou se mi daleko lépe píší komentáře ke knihám, které mě moc nezaujmou, protože poskytovat negativní zpětnou vaybu je pro mě jednodušší. Právě proto je pro mě tenhle velmi těžké napsat. Trocha zlé krve je totiž absolutně fantastická kniha. Asi jediný mírně negativní bod je za trošku slabší rozjezd, kdy mi chvíli trvalo, než jsem do všech linií zabředl.

Na začátku se mi nejvíce líbila linie Savine, která velmi příjemným bezohledným způsobem dělá čest své rodině. Naopak linie odehrávající se na severu mě příliš nebrala. S postupem stránek se ale obě vyrovnaly a na konci samozřejmě hezky propojily (ehm,ehm). Orsova linka mi velmi připomínala Jezalovu z knihy Sma čepel, jen tak trošku z rychlíku.

Abercrombie v knize velmi pěkně ukazuje jaké problémy přináší počínající průmyslová revoluce pro různé sociální vrstvy. Musím říct, že tenhle aspekt knihy mě v prostřední části neskutečně bavil. Postavy jsou samozřejmě perfektní, což jsem od Abercrombieho očekával. Všichni jednají uvěřitelně, konflikty vznikají přirozenou cestou, postavy se vyvíjí. Není co vytknout. Velmi mile mě překvapilo setkání s mnohými hrdiny z předchozích knih z tohoto světa. Určitě je vhodné Trochu zlé krve číst až při znalosti alespoň první trilogie, ideálně i všech románů z Kruhu světa.

Možná jsem čekal trošku větší využití střelného prachu, ale věřím, že v dalších dílech se dočkám. Bojové scény se zde odehrávají hlavně v linii na severu, kde je dosud zbraní volby sekera nebo meč.
Velmi se mi líbilo, jak byla téměř každá kapitola ukončena velmi temně až zlověstně. Ne nadarmo má autor přezdívku Lord Grimdark. Možná v tomhle ohledu někdy až moc tlačil na pilu, ale mě se to prostě líbí. Každopádně se okamžitě pouštím do dalšího dílu, protože tohle je vážně pecka.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (11)

Jsem bezedná studnice moudrosti, ale jak přimět tupého, aby se napil? (Isern)


Možná lační jen po krvi těch druhých. Divil by ses, jak rychle i ty nejhouževnatější muže unaví pohled na svou vlastní. (Orso)


Když dáš slib sama sobě, je na tom krásné to, že si nikdo jiný nebude stěžovat, když ho nesplníš. (Psí čumák)


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Trocha zlé krve v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených137x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených12x
v Knihotéce140x
v Chystám se číst113x
v Chci si koupit51x
v dalších seznamech5x