Vekslák přehled
Pavel Frýbort
"Na politiku kašlu. Chci mít klid a chci slušně žít," říká vysokoškolák Míša a má na mysli pouze peníze, neboť nic jiného než hmotný zisk ho ve skutečnosti nezajímá. Je to člověk zcela prázdný, bez vyvinutého citu, bez samostatného vnitřního života. Jeho inteligence neslouží ke kultivaci osobnosti, ale jen k hledání prostředků, jak si "užít života". Až do poslední chvíle mu uniká, že se právě díky honbě za penězi se skutečným, plnohodnotným životem míjí a moc si toho (dokonce ani ve svém primitivním chápání radosti) neužije.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vekslák. Přihlašte se a napište ho.
Knížka velice dobře popisuje "tržní hospodářství" konce minulého režimu. Kdo měl chuť a odvahu, mohl se zapojit do černého obchodu a zalepovat "díru na trhu". Autor si zvolil za hlavní postavu vysokoškoláka a vystihl i touhu mladých si nějak lépe žít.
Jde o asi nejznámější Frýbortův román. Příběh vysokoškoláka Michala jehož život se zúžil na pouhou honbu za penězi a nic jiného ho vlastně nezajímá. Velmi dobře vystižena dobová atmosféra 80. let a zároveň povedená sonda do tehdy značně rozšířeného veksláckého prostředí. Knížka se dočkala i filmového zpracování.
Ocenění knihy (1)
1999 -
Cena Jiřího Marka
Kniha Vekslák v seznamech
zfilmováno Česko, Česká republika vydírání 80. léta 20. století normalizace (1969-1989) podvodníci společenské romány historické romány chamtivost veksláci
1988 | Vekslák |
1993 | Vekslák 2 aneb malý český bordel |
1996 | Jen jednou dostat šanci |
1990 | Přesilová hra |
1999 | Poslední soud |
Vekslák mě nebavil ani před revolucí, ani potom. Příběh chce sdělit mladým lidem, že jsou důležitější věci v životě než peníze, a činí tak způsobem mimořádně nudným a unylým. Paperback byl vytištěn na mizerném papíru, což podtrhuje význam tohoto díla pro českou literaturu. Ani film jsem nezvládl dokoukat, pamatuji se, že v něm hrál Zounar, tehdy ještě štíhlý hoch