Velká výstava přehled

Velká výstava https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458303/bmid_velka-vystava-eV3-458303.jpg 4 54 54

Píše se rok 1923 a v Göteborgu právě probíhá velká Jubilejní výstava. Město stojí na prahu moderní doby a jeho obyvatelé oplývají optimismem a hrdostí. Devatenáctiletá Ellen dostává poprvé v životě práci jako novinářka v redakci výstavních novin. Doma u své tety se stává náhodně svědkem tajné sešlosti. V šoku z toho, co slyšela, se obrací na Nilse Gunnarssona, ambiciózního mladého detektivního konstábla. V Berlíně sedí Albert Einstein ve své pracovně ve věži na Haberlandstrasse. Jeho soukromý život je komplikovaný a ekonomickou situaci mu ztížila inflace. Navíc mu vyhrožují pravicoví extremisté, takže se téměř neodvažuje vycházet ven. Teď ale musí jet do Göteborgu přednést svou přednášku, jinak nedostane vyplacené peníze za udělení Nobelovy ceny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Den stora utställningen , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velká výstava. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

lexikon_tf
14.04.2024 5 z 5

Moc krásný příběh, mám ráda, když mě kniha příjemně překvapí!

Vyprávění nás zavede do Göteborgu do roku 1923, kde právě probíhá Jubilejní výstava. Je to pro všechny velká událost, a tak se postupně seznamujeme s mladičkou Ellen, která je na začátku své novinářské kariéry, s mladým detektivem Nilsem, chlapcem Ottem a jeho oslicí, kteří jsou na výstavě velkou atrakcí, a v neposlední řadě se potkáme také s panem Albertem Einsteinem, který se vydává do Göteborgu přednášet právě na velké výstavě.

Poutavé, napínavé i dojemné, takové bylo toto putování s Albertem Einsteinem a ostatními, moc mě to bavilo. Všechny postavy se hezky vzájemně propojují a doplňují a vytvářejí velice pěkný příběh, kterému nechybí šmrnc a přitažlivost 20. let minulého století. Moc doporučuji!

freejazz
06.09.2023 4 z 5

príjemná prechádzka Göteborgom dvadsiatych rokov. čakal som trochu divokejší príbeh, ale napokon to bolo pohodové čítanie. ešte aj tie okolnosti Einsteinovho zdržania boli podané jemnejšie.
určite to nebola kniha, ktorá by mohla čitateľa uraziť. otázka je, čo si z nej bude pamätať o rok - dva.


Ella_85
01.10.2022 3 z 5

Zajimavy pribeh, ktery jsem cekala vic drsnejsi, vzhledem k udalostem stanivsich se (snad je to spravne) na zacatku knihy . Pekne, mile pocteni o minulosti.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (5. týden)

31.01.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Velká výstava v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených71x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených3x
v Knihotéce100x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit6x