2001: Vesmírná odysea / Rajské fontány přehled

2001: Vesmírná odysea / Rajské fontány https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29643/bmid_2001-vesmirna-odysea-rajske-fontany-MJc-29643.jpg 4 284 284

Na samém prahu jednadvacátého století vzlétá ze Země raketa a vydává se na dalekou pouť k Saturnu s velkolepým posláním. Ani jeden z obou pilotů však o pravém cíli cesty neví. To převratné tajemství střeží prozatím tři vědci, uspaní v hibernickém spánku, a šestý člen posádky – HAL 9000, nejdokonalejší počítač třetí generace a svým způsobem nejodpovědnější člen expedice. Cesta čarokrásným vesmírem se ale náhle změní v napínavé drama… O více než sto let později řeší inženýr Morgan palčivý technický problém: jak se při stále vzrůstajícím kosmickém provozu zbavit nákladné a ovzduší zamořující raketové dopravy. Teprve vyspělá technologie dovolí realizovat pradávný nápad sovětského vědce z 60. let dvacátého století: kosmický výtah, onen vysněný „žebřík do nebe“. Realizace projektu staví ale před konstruktéra problémy nejen technického rázu. přeložené originály: 1968 (2001: A Space Odyssey) 1979 (The Fountains of Paradise)... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Odeon
Originální název:

2001: A Space Odyssey / The Fountains of Paradise , 1968


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 2001: Vesmírná odysea / Rajské fontány. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

Luigi1
10.11.2023 5 z 5

Tato kniha se opět povedla jako film

Zelený_Drak
26.04.2023 3 z 5

Clarkeho Vesmírnou odyseu jsem nikdy nečetla ani neviděla a tak nějak celkově jsem se o ni nezajímala. Zato jsem viděla Červeného trpaslíka, první sérii určitě dvakrát. Teď mám Červeného trpaslíka ještě raději než předtím. Z dvojice příběhů mě "2001: Vesmírná odysea" bavila víc než "Rajské fontány". Ne, že by byly špatné, ale po dobrodružnější výpravě k Jupiteru už mi výtah na orbitu nepřipadal tak zajímavý. Určitě si přečtu i další tři Vesmírné odysey. Většina postav by mohla být propracovanější, ale v kontextu své doby je to nadprůměrné sci-fi, které neurazí ani dnes.


knihyKeMne
14.02.2023 4 z 5

Knížka původem z knihotéky mých rodičů mi na první čtení učarovala. Vzbudila můj zájem o Měsíc a hledala jsem, kde jsou zmiňované oblasti.

Vesmírnou odyseu jsem četla mnohem dřív než jsem poznala film. Už tenkrát se mi ten konec nějak nelíbil. Teď bych k tomu přidala i začátek - zbytečně dlouhý příběh z pravěku, který by sám vydal na samostatnou povídku.

Rajské fontány jsem si pamatovala jako nudnější polovinu knihy - přece jen samé technické záležitosti a žádný pořádný vesmír. Teď mě tam docela míchlo to mixování s příběhem starověkého asijského panovníka :-D a taky ty věčné citáty a fiktivní články a xenotentononc :-) Asi stárnu :-D Bez emocí vzato, je tenhle příběh složen dobře a všechno v něm má své místo.

Hodnocení hvězdičkami bych asi dneska dala nižší, přihlédla jsem ale k tomu, jak na mě tahle dvojkniha působila kdysi při prvním čtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha 2001: Vesmírná odysea / Rajské fontány v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených451x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených35x
v Knihotéce320x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x