Vitka přehled
Kateřina Tučková
Původní divadelní hra na motivy životního příběhu brněnské hudební skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové (1915–1940) očima jiné brněnské rodačky, spisovatelky Kateřiny Tučkové. Vitka je příběh o závratném vzestupu mladé talentované ženy, která se dokázala prosadit v oblasti dodnes vyhrazené především mužům. Její život byl fascinující směsicí výjimečného nadání, píle a neústupnosti, ale také svobodomyslnosti, kterou šokovala své okolí. Zemřela v pouhých pětadvaceti letech, válkou odříznutá od domova v jihofrancouzském Montpellieru. V té chvíli však už měla za sebou studia v Brně, Praze a Paříži, složila na čtyřicet oceňovaných skladeb, dirigovala významné evropské orchestry a byla životní i tvůrčí partnerkou Bohuslava Martinů, s jehož ženou Charlottou tvořili proslulý milostný trojúhelník. Či mnohoúhelník, vezmeme-li v úvahu její četné milence, mezi nimiž nechyběli známí představitelé meziválečné avantgardy pobývající toho času v Paříži. Kdyby přežila, byla by jednou z nejslavnějších českých žen.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vitka. Přihlašte se a napište ho.
Poutavé, veselé a rozverné čtivo o mladé skladatelce, která měla ráda život a zároveň byla geniální hudební skladatelkou a naší první dirigentkou už před 100 lety. V dobách, kdy ženská měla stát pouze u plotny a dětí, byla zdravě emancipovaná. Po ukončení brněnské konzervatoře se dostala do Prahy a dále až do Paříže. Bohužel zdraví ji zradilo a umírá v pouhých 25 letech.
Velký dík paní Tučkové, která opět sesbírala hromadu materiálů a nám umožnila rozšířit si obzory o pozapomenuté skvělé ženě.
Knižní novinky (12.2. - 25.2.)
12.02.2018
Kniha Vitka v seznamech
životopisy, biografie ženy divadelní hry české ženy česká hudba osudy žen dirigenti, dirigování hudební skladatelé předčasná úmrtí
2012 | Žítkovské bohyně |
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Milý, veselý, zajímavý příběh, rychle a dobře se čte a na rozdíl od některých jiných knih této autorky po přečtení nemám depresi.
Moc dobré.