Viz láska přehled

Viz láska
https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61270/bmid_viz-laska-wB7-61270.jpg 5 15 15

Román Viz LÁSKA představuje osobní příběh Momika Neumana, který se jako malý chlapec poprvé nepřímo setkává s fenoménem holocaustu, neboť jeho rodina tímto peklem prošla a odnesla si, viděno dětskýma očima, podivné zvyky a řeči. Momik si narážky na šoa „překládá“ do vlastního jazyka a také se podle toho náležitě chová. Toto trauma jej však neopouští ani v dospělosti a jeho posedlostí se stává polský spisovatel a malíř Bruno Schulz, který byl za války zastřelen příslušníky SS. Současně však navazuje intimní přátelství s dědečkem Anšelem Wassermanem, jenž ho s sebou bere zpět do minulosti do koncentračního tábora a Momik se tak stává svědkem jeho životních osudů. Mnohovrstevnatost, jež je ostatně charakteristická pro veškerou autorovu beletristickou tvorbu, se odráží i v celkové výstavbě díla, které je rozděleno do čtyř částí nesoucích jména hlavních hrdinů či, lépe řečeno, té postavy, jíž se bude hlouběji věnovat. U Grossmanových prací se totiž dá jen velice těžko vysledovat klasické schéma jednoho či dvou hrdinů hlavních, vetší počet hrdinů střední důležitosti a hrstky postav marginálních. Jeho vypravěčské umění spočívá právě v tom, že drtivá většina postav, ač se třeba všem nedostane srovnatelně velikého prostoru, hraje obdobně důležitou roli. Velmi zjednodušeně by se dalo říci, že se čtenář setkává s hrdiny hlavními a těmi naprosto marginálními.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ajen erech: ahava , 1986


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Viz láska. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Koka
28.10.2021

Nepotěším svým komentářem obdivovatele této knihy, ale ani pan Grossman mě tímto dílem nepotěšil ... Jediné, co mi z knihy utkvělo, je zmínka té "redakce, která dělá editora Kazikova příběhu", o českém spisovateli (!) Milanu Kunderovi a jeho výkladu slova lítost. Že se M. K. dostane do takového příběhu - to bych nečekala.
Ale snad přece jen má četba této knihy (než četba, spíše probíjení se houštinou slov a nepochopitelných obrazů) bude dobrá k tomu, že si časem zkusím přečíst Skořicové krámy Bruno Schulze.

netopýr088
13.02.2021

kniha, ktorá patrí medzi to najlepšie, čo som kedy čítal...


Zuzulet15
02.12.2020 5 z 5

Jedna z najnáročnejších a súčasne najvýnimočnejších beletristických kníh, ktoré som kedy čítala. Vyžaduje čas, kľud, sústredenie a aj náladu na tému holocaustu, ktorý je tu podaný úplne iným spôsobom, než je bežné - ide skôr o snahu pochopiť, prečo ľudia konali ako konali. Vety častokrát na pol strany sú už len čerešničkou na torte. Ja som si pre lepšie pochopenie niektoré pasáže predčítavala aj nahlas a knihu musela po pár stranách vždy odložiť. Každopádne, po pár rokoch si ju plánujem prečítať znova. Zaslúži si to.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Viz láska v seznamech

v Přečtených17x
v Doporučených5x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit3x