Vnější tma přehled

Vnější tma https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94605/bmid_vnejsi-tma-teM-94605.jpg 4 264 264

Když ticho Appalačských hor prořízne křik mladé ženy v porodních bolestech, slyší ji pouze její bratr, který je zřejmě i otcem dítěte. Po trýznivém porodu mladík blouznící dívce namluví, že dítě bylo neduživé a zemřelo, odnese ho do hloubi lesa a nechá přírodě napospas. Dívka však v koutku srdce cítí, že dítko přežilo, a vydává se ho hledat. Vzápětí se v jejích stopách vypravuje do světa i její bratr. Ani jeden ze sourozenců však netuší, že se krajem potuluje trojice zlověstných, necitelných trhanů... Vnější tma je raným, teprve druhým románem Cormaca McCarthyho, ale už v tomto díle jasně vystupují autorovy charakteristické stylotvorné rysy: krajina se před čtenářem rýsuje ve faulknerovských barokních zákrutech, goticky střižené postavy spolu hovoří ve sporých, úsečných dialozích, napjaté situace vyúsťují ve výbuchy nepředvídatelného násilí. Pestrá a pitoreskní krajina amerického Jihu neurčité doby se tak stává dějištěm univerzálního alegorického příběhu o vině, rozhřešení, víře v Boha a lidském údělu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Outer Dark , 1968


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vnější tma. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (42)

faba
23.03.2024 5 z 5

Klasika od McCarthyho, kdy čtenář neví v jaké době se děj odehrává. Teď, před sto lety, při osídlování Ameriky? Ale to je vcelku jedno, protože to co se děje na stránkách je opravdu síla a je to jen pro znalce a čtenáře tohoto autora. A byl jsem překvapen, že se jedná o jeho druhou knihu.
Postavy knihy zažívají (spíš přežívají) věci, které jsou opravdu jen pro silné nátury.
Scéna u ohně, po utopení převozníka, byla pro mě jedna z nejvíc psychicky náročných, co jsem v poslední době četl. Ti tři, to byli opravdu ,,fajn" kreatury. Jak je umí jen McCarthy podat v každé knize.
Dle mého, po Hraniční trilogii jeho nej kniha.

Arev122
08.01.2024 3 z 5

Příběh kreslí jasné a děsivé obrazy prostých a chudých lidí na přelomu 19.a 20.století.


Adam84
06.01.2024 4 z 5

Intenzivní putování dvou sourozenců s jednoduchým záměrem - najít a jednoduchou potřebou - přežít. Alegorie zla je cítit téměř z každé z epizodních postav, a to hned v několika úrovních intenzity od samozvaných soudců, až po tři posly smrti. Spolu s předsudky a překroucenými fragmenty víry těchto postav je cesta jihem spojených státu přelomu 19. a 20. století více než obtížná.
Celý tento McCarthyho svět na mne působí jako nekončící soupeření o dominanci s dvěma postavami, které na tento svět zcela rezignovali a kde rozum nemá šanci.
Vnější tma je v neposlední řadě plná stručných a zdařilých alegorií, které z hlavy jen tak nedostanu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vnější tma v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených328x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených13x
v Knihotéce116x
v Chystám se číst137x
v Chci si koupit39x
v dalších seznamech2x