Volá Moskva přehled

Volá Moskva https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423665/bmid_vola-moskva-pK1-423665.jpg 5 22 22

Zahraniční zpravodaj Angus Roxburgh, pracující pro BBC, během uplynulých čtyřiceti let překládal knihy Tolstého, setkal se postupně se čtyřmi ruskými prezidenty a byl uhranut sibiřským šamanem. Během let, kdy pracoval jako zahraniční zpravodaj, prožil v Rusku dobu studené války, kdy byl lákán ke spolupráci tehdejší KGB, i bouřlivé dny pádu SSSR. Ocitl se ve válečné zóně a v Čečensku byl zajat tamními bojovníky. A byl i očitým svědkem přeměny společnosti od totality k dnešku. V knize „Volá Moskva“ představuje jiné Rusko, než jaké běžně známe ze zpravodajství. Rusko Anguse Roxburgha je nevyzpytatelné, bláznivé, pobuřující a zároveň přitažlivé. Slovy Justina Webba, komentátora BBC: „Nikdo nemá lepší pochopení pro ruskou mentalitu než Angus Roxburgh – čtení jeho pamětí je čirým potěšením, často velmi vtipné, občas hluboce smutné, v obou ohledech však skvělou reflexí každodenního života v Rusku.“... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Biografie a memoáry
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Moscow Calling: Memoirs of a Foreign Correspondent , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Volá Moskva. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Auto999
15.03.2021 5 z 5

Kniha má sice 536 stran ale je velmi čtivá. Nejzajímavější je první třetina knihy, kde autor píše o letech 1978-1980 kdy poprvé pobýval v sovětském svazu. Zbývají část knihy je o politice v době rozpadu sovětského svazu a poté v době Ruska. Autor popisuje SSSR a Rusko z pohledu života v Moskvě. Myslím, že mimo hlavní město to muselo být ještě o trochu jiné.

kirkpatrick
02.01.2021

Asi nejlepší kniha o Sovětském svazu respektive o Rusku, co jsem kdy četl, kde nám předkládá pohled na přerod společnosti v dobách konce komunismu do současného stavu za vlády Vladimíra Putina. Pohled, jak na ulici mezi obyčejné lidi, tak i do politiky. Některé pasáže mně i rozesmály zvláště v první třetině knihy.


Bedřich63
05.11.2020 4 z 5

Autor v této knize poměrně věrně zachytil strasti a radosti života v Rusku na konci 20. století. Je to opravdu země, kde je mnoho věcí jiných než v zemích EU. A vždy tomu tak bylo. Kniha určitě stojí za přečtení, je skutečně napsána se znalostí místních poměrů. Nelze ji brát jako nějaký román, ale spíš jako literaturu faktu psanou lehkou dokumentární formou na základě osobního prožitku autora. Každému bych doporučil se do Ruska, případně některých dalších postsovětských zemí vypravit.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (17. týden)

18.04.2020


Knižní novinky (16. týden)

12.04.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Volá Moskva v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených28x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených4x
v Knihotéce58x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

Angus Roxburgh
britská, 1954
2020  90%Volá Moskva