Volyňská rapsodie přehled

Volyňská rapsodie https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516782/mid_volynska-rapsodie-ukU-516782.jpg 4 51 51

Námětem tohoto románu jsou život a návrat volyňských Čechů v poválečném období do vlasti, odkud v sedmdesátých letech devatenáctého století odešli jejich předci. Na příbězích tří rodin se odvíjí drsný život na ukrajinské Volyni. Vykácený les jim byl nabídnut jako slibovaný pozemek. Teprve jeho vymýcením a obděláváním získali půdu, která jim po letech svou úrodností vyvážila dřinu. Střídání vlád zasáhlo vždy do jejich života. Panování Poláků označují za nejlepší období, v roce třicet devět ho vystřídá nástup sovětské moci s prvními kolchozy a zhoršená situace pokračuje až k německé okupaci. Vypálení Českého Malína bylo v počtu obětí ještě děsivější než Lidice, pronásledování Židů a nástup banderovců vyvolávalo strach při každodenní těžké práci. K návratu do Čech se upínali jako k zemi zaslíbené.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Volyňská rapsodie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

bookcase
24.03.2024 5 z 5

Silný příběh, jednu část jsem vydýchávala těžce. Hrdinové neměli jednoduchý život, my se máme opravdu moc dobře.

Rihatama
19.03.2024 5 z 5

Osudy tzv. volyňských Čechů jsou obecně známé, poměrně málo jsou však předmětem literárního zpracování. Pro mě to bylo první setkání vůbec. A přineslo další jinak už očekávané zhnusení hlavními politickému aktéry doby - fašisty, Rusy/sověty, banderovci... a tak se čtenář brodí po kotníky v existenciálním bahně ukrajinské Volyně či poválečného Československa. Několik generací Čechů, kteří šli za vidinou důstojnějšího života, si prožilo své vlastní malé peklo bez ohledu na vládu, režim i zemi, navíc s vypáleným cejchem na čele. Všude byli (jsou) lidé jen hříčkou v manipulativní hrsti právě vládnoucí garnitury. Jedni je přinutili změnit víru, druzí odevzdat majetek, další pak to, co zbylo v hrnci a ve chlévě. A za každé situace museli "držet hubu a krok". Netuším, jak bych se v každé jednotlivé situaci zachovala sama, ale pevně věřím, že podobné dilema nebudu muset zažít.


konicekbily
02.03.2024 4 z 5

Zajímám se o historii, nejenom o dějepis, či literaturu faktu, ale i romány na pozadí historických skutečností. Je dobře, že se autorka zabývá příběhy našich krajanů, hledající jiné možnosti života. Literární zpracování není stoprocentní, ale je potřeba se vracet k zapomenuté či zamlžované historii formou románových příběhů.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Volyňská rapsodie v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených67x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených3x
v Knihotéce53x
v Chystám se číst76x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech1x