Všechny řeky přehled

Všechny řeky
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500735/bmid_vsechny-reky-63aecb34d0d3d.jpg 4 82 82

Překladatelka Liat a umělec Hilmí se náhodně setkají v New Yorku a zamilují se do sebe. Zatímco on pochází z Palestiny, ona se příští léto musí vrátit do Izraele. Vášnivý, ale neudržitelný intimní vztah, fyzická a duševní blízkost se mísí se strachem ze ztráty vlastní identity a z pohlcení tím druhým. Touha po společném soužití naráží na zapovězené hranice mezi jejich zeměmi, komunitami i rodinami. Společně prozkoumávají město, sdílejí prožitky, fantazie i stesk po domově, nic z toho ale nedokáže smýt vinu, kterou Liat cítí, když svého milence skrývá před rodinou v Izraeli i židovskými přáteli v New Yorku. Příběh výmluvně zachycuje tíhu a bezmoc, kterou si milenci v důsledku nekončícího sporu obou zemí nesou. Svůj vztah musí tajit a lhát o něm, aby se jejich láska nestala další obětí nekonečného politického sporu. Izraelský ministr školství odmítl knihu zařadit do povinné četby pro středoškoláky. Rozhodnutí vyvolalo vlnu protestů a mělo přesně opačný efekt. Kontroverzní román od jedné z nejzajímavějších izraelských autorek se po svém vydání stal v Izraeli bestsellerem, symbolem ohrožení svobody slova.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Gader chaja / גדר חיה , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všechny řeky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

Šárka_D
07.05.2024 5 z 5

Já bych do takového vztahu nešla, rozhodně ne. Do vztahu, který je od začátku prodchnut vědomím neodvratného konce, rozdělen příslušností k jednomu ze znepřátelených národů, navždycky propletených a přece neslučitelných. Autorka fantasticky popsala neshody, dohady i hádky, lpění na zvycích, dogmatech, národností identitě, oboustranných starých křivdách, stejně tak jako vzájemnou lásku, hlubokou přitažlivost i vesměs marnou snahu bolestné rozdíly překonat. Člověk by rád věřil, že láska nakonec všechno překoná, pravda je ale ta, že na některé věci je i láska krátká. Smutná, silná a krásná kniha.

Micha-Él
31.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Kdo čeká naivní milostný příběh zakázané lásky, bude zklamán. Naopak ten, kdo hledá reálný milostný příběh zakázané lásky bez klišé a ještě s přesahem, dojde si ve "Všech řekách" na své! Vztah popisují se vším všudy, od krásného pocitu zamilování, přes vášnivou lásku až po partnerské neshody. A protože autorka vychází z vlastní zkušenosti, děj i postavy působí o to skutečněji. Než jsem knížku začala číst, trošku jsem se obávala plytkého románku, který těží z toho, že dvojice pochází z nepřátelského prostředí - ona je Židovka, on Palestinec. Ale zasáhlo mě, jak hluboce izraelsko-palestinský konflikt ovlivňoval jejich lásku. Zasáhlo mě, jak měla Liat výčitky svědomí, že Hilmího miluje, jak ho musela skrývat před svými židovskými přáteli a hlavně, jak sebemenší zmínka o politice rychle vykrystalizovala v hádku. Žádná situace tu nebyla navíc. Každá měla svůj smysl ukázat, jak do sebe naráží myšlení Izraelců a Palestinců, jak se od sebe oba světy liší a přitom se podobají, ale nemohou se shodnout, aniž by popřely svou identitu. Člověka kniha nutí hodně přemýšlet, přehodnocovat, nahlížet na věc z jiného pohledu... Co se týká hlavní dvojice, více jsem souzněla s Liat, ale díky autorčinu bravurnímu vykreslení jsem chápala i Hilmího. Za zmínku stojí také krásný jazyk plný metafor a přirovnání. Ke konci nemám co říct, jen to, že mi zlomil srdce a slzy jsem měla na krajíčku (o to víc, že takto to opravdu skončilo). Jde o velmi smutný, dojemný příběh lásky s datem splatnosti, který ukazuje, že rčení "láska překoná vše" neplatí tak úplně vždy, že někdy jsou kultura a předsudky silnější. Knihu bych doporučila úplně všem - Izraelcům, Palestincům, Čechům, prostě komukoliv, kdo si chce přečíst silný příběh a aspoň přibližně nahlédnout, co cítí "účastníci" tohoto nekonečného konfliktu. Úplně na závěr dodám, že mě překvapila (a zabolela) zmínka o městě Lod.


gbrgbr
19.01.2024 5 z 5

Miluju. Fantastická kniha, ke které se neustále vracím. Hezký příběh, o to silnější tím, že se skutečně stal. Konec, který mnozí vytýkají, napsal sám život. Literárně zajímavé, krásný styl, jazyk. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

6 knih ze Čtenářského klubu knihkupectví Martinus.cz

15.06.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Všechny řeky v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených101x
ve Čtenářské výzvě29x
v Doporučených7x
v Knihotéce65x
v Chystám se číst133x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Židé New York izraelská literatura Palestinci zakázaná láska

Autorovy knížky

Dorit Rabinjan
izraelská, 1972
2022  79%Všechny řeky