Všechny stránky Amelie přehled

Všechny stránky Amelie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478172/bmid_vsechny-stranky-amelie-wqs-478172.png 4 293 293

Osmnáctiletá Amelia Griffinová je posedlá slavnými Kronikami Ormanu, které napsal mladý, velmi uzavřený a záhadný autor N. E. Endsley. Jsou to knihy, které ji svedly dohromady s nejlepší kamarádkou Jennou poté, co Ameliinu rodinu opustil otec a všechno se rozpadlo. Takže když mají kamarádky šanci navštívit knižní veletrh, kde má Endsley vystoupit, Amelia nemůže radostí dospat. Tohle je dokonalý způsob, jak odstartovat léto před nástupem na vysokou. V jednom okamžiku se však všechno pokazí. Jenna se setká se slavným autorem - a Amelia ne. Pohádají se jako nikdy předtím, a než se Amelia může omluvit a všechno urovnat, Jenna náhle zemře při autonehodě. Amelia je najednou zmítána žalem a bez rady a přítomnosti nejlepší přítelkyně netuší, co se svou budoucností. Když jí přijde záhadné a velmi vzácné limitované vydání Kronik Ormanu, je přesvědčená, že knihu nějak poslala Jenna. Vystopuje ji až do obskurního, ale kouzelného knihkupectví, kde se šokovaná Amelia setká tváří v tvář se samotným záhadným (a moc hezkým!) autorem N. E. Endsleym. On byl důvodem hádky obou přítelkyň a on je možná také vodítkem k tomu, co Jenna chtěla Amelii celou dobu sdělit...... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Amelia Unabridged , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všechny stránky Amelie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (83)

Ludmila91
06.05.2024 5 z 5

Nádherný příběh

evismaior
28.04.2024 3 z 5

65% - "Nemůžeme umřít místo nich. Bez ohledu na to, jak moc chceme a o kolik by to bylo jednodušší, prostě nemůžeme zaujmout jejich místa. Musíme se naučit žít takhle. Kvůli nim. A kvůli sobě."
Ameliina bolestná snaha vyrovnat se se smrtí nejlepší kamarádky Jenny ji zavede až do městečka na břehu michiganského jezera, kde ukrytý před světem žije slavný spisovatel Nolan Endsley. Amelii jeho Kroniky Omranu spojovaly s Jennou a nyní v nich nachází útěchu a svůj život před nástupem na vysokou školu upíná k tomu, aby zjistila, kdo jí poslal jejich limitované vydání. Nolan se ale veškeré pozornosti brání, protože i jeho k jejich napsání přivedly vlastní bolestné ztráty.
"Nesnáším konce. Když je nějaký příběh dobrý, tak není nikdy dost dlouhý."
Knížka je psaná hodně emotivně a čte se sama. Jenže postupně se myšlenky začínají opakovat a autorka jakoby nevěděla, s čím dalším přijít a jak se z dějových linek vymotat. Omíláním téhož čtenář začne polevovat v pozornosti a všímat si nelogičností - když už je Amelie jednou na místě, tak proč jí Nolan a jeho kamarád Alex tají, jak to bylo s tím limitovaným výtiskem? Moc jsem také nevěřila touze Jenniných rodičů si Amelii v podstatě adoptovat místo zemřelé dcery. Nebo třeba tomu, že se Valino knihkupectví takového velkého formátu dokáže v tom zapadákově uživit. A především jsem nevěřila tomu, jak rychle se Nolan oprostil od svých paranoí a jak se během pár dní s Amelií sblížil.


bárbra13
12.03.2024 4 z 5

Musím začít s tím, že je kniha napsaná krásným jazykem a skvěle se čte. Trochu jsem měla problém s tím, že mi to celé přišlo dost nereálné.. a teď nemyslím chytrý vítr a pomyslné lanko mezi hlavními postavami (to mi právě přišlo super), ale onu shodu náhod, jakou se k sobě Amelie a Nolan dostali. Chvílemi mi to přišlo až dětsky naivní. Troufám si ale říct, že o tom kniha nebyla. Byla o pocitech, o snaze vyrovnat se se ztrátou blízké osoby, o hledání sama sebe a své vlastní cesty a v těchto aspektech byla skvělá.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)

22.05.2022


Knižní novinky (41. týden)

10.10.2021


Citáty z knihy (7)

„To je blbost,” namítla Ainsley. „K čemu je život, když se ničeho nesnažíš dosáhnout?” „A k čemu je život, když ho pro samé dosahování ani nemáš čas žít?” vrátila jí to Emmeline.


Na svete nie je nič, čo by nevyliečila dobrá kniha.


Čítanie pre mňa vždy znamenalo viac než hranie videohry alebo pozeranie filmu. Bol to aktívny zážitok, po ktorom som sa zvyčajne cítila fyzicky aj citovo vyžmýkaná.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2021 - HumbookAwards (Nejlepší contemporary kniha roku)


Kniha Všechny stránky Amelie v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených344x
ve Čtenářské výzvě39x
v Doporučených40x
v Knihotéce187x
v Chystám se číst228x
v Chci si koupit74x
v dalších seznamech10x