Výhonek osmilisté růže přehled

Výhonek osmilisté růže https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131874/bmid_vyhonek-osmiliste-ruze-Yd7-131874.jpg 4 160 160

V románu islandské autorky se dvaadvacetiletý vypravěč vydává na cestu z rodného severského ostrova do horského kláštera v blíže neurčené zemi na kontinentu. Čtenář si teprve postupně skládá drobné i velké události, které vypravěčově cestě předcházely: láska jeho nedávno zemřelé matky k zahradě a květinám, náhodné zplození vlastní dcery s takřka neznámou dívkou, pravidelné večeře s autistickým bratrem a starým otcem, který vaří podle matčiných receptů. Na knize je pozoruhodný především prostý a zároveň napínavý způsob podání, v němž se čtenáři vše odkrývá zvolna a jakoby na přeskáčku a velmi často v poměrně strohých dialozích. Situační i vypravěčův humor, ale i jakékoliv jiné pohnutí jsou velice tlumené, podobně jako jemný tón vyprávění, který neusiluje o žádné vnější efekty, a přesto kniha působí silným dojmem jako celek. Próza z roku 2007 vloni zaznamenala velký úspěch u francouzských čtenářů – prodalo se 66 000 výtisků, získala cenu tamních knihkupců, byla nominována i na další ocenění ve Francii a Quebecu. Chystají se překlady do němčiny, dánštiny, italštiny, holandštiny a španělštiny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Afleggjarinn , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výhonek osmilisté růže. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

Ahmose
26.02.2024 3 z 5

Táto kniha je vo svete cenená za špecifický štýl, ktorým je príbeh rozpovedaný. Je napísaná veľmi jemným, vyrovnaným tónom, prostým akýchkoľvek výraznejších emócií. Kapitoly sú krátke a práve vďaka nim je pomalé tempo knihy dobre znesiteľné. Atmosféra knihy je veľmi príjemná, trochu nostalgická. Súčasťou knihy je aj citlivý a nevtieravý humor. Hlavný hrdina, Lobbi, mi však vôbec nesadol a bol mi strašne nesympatický. Nemôžem si pomôcť, ale prišiel mi sebecký a nezodpovedný. Jedna vec je vyrovnávať sa s nečakanou smrťou matky a hľadať sám seba, ale druhá je nechať starého otca starať sa o ťažko chorého brata a výchovu svojej dcéry nechať celú na jej matke. Toto je konanie, s ktorým sa jednoducho v žiadnom prípade nedokážem stotožniť. Filozofické úvahy v tejto knihe tiež neprinášajú nič nové a ani neostanú dlhšie v pamäti. Čakal som, že autorka pôjde viac do hĺbky. Som si istý, že kniha si svojich obdivovateľov nájde, ale za mňa slabší priemer.

marieke
29.01.2024 3 z 5

Příběh byl pěkný, hlavně se mi líbil vztah otce k dceři (a k růžím :D). Ale jinak to bylo dost zvláštní...takové islandské :) V příběhu byl bratr hlavního hrdiny autista, ale mně trochu jak autista přišel i vypravěč. Ale to je asi ta zvláštní severská mentalita (nemyšleno ve zlém).


MoonR
15.04.2023 4 z 5

Začínam prichádzať na to, že sa mi severské príbehy a námety veľmi páčia. Kniha sa mi čítala veľmi dobre, je z nej ozaj cítiť lásku k prírode. Fascinuje ma "fenomén" ako jedna vec dokáže zmeniť spôsob života všetkých "okoloidúcich" a ešte sú z toho šťastní (hoci im predtým vôbec nenapadlo, že môžu žiť aj inak, lebo fungovalo zaužívané "takto je to dobré, lebo to tak bolo vždy, boli sme spokojní predtým aj teraz, prečo niečo meniť". Ale keď nenápadne príde zmena, sú celí bez seba :D) Musím priznať, v jednu chvíľu som sa vážne zľakla, že sa to odkloní iba jedným konkrétnym smerom.. ale našťastie to bol len ďalší dôsledok šťastia, po dlhých rokoch stereotypu. Páčilo sa mi aj "obrátené poradie" a otvorený koncept ďalšieho diania. Je v tom pre mňa veľa slobody a starostlivosti. Veľmi, veľmi dobré čítanie.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (19. - 31. 8.)

18.08.2013


Citáty z knihy (1)

Ti, kdo do života člověka zabloudí jen na chvilku, můžou mít větší význam než ti, co tam pevně sedí už léta, ze zkušeností vím, že náhody můžou být zákeřné a osudové.


Kniha Výhonek osmilisté růže v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených216x
ve Čtenářské výzvě29x
v Doporučených15x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst162x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech4x