Vyhoření přehled

Vyhoření https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527289/bmid_vyhoreni-6565be0d9d6e7.jpg 4 58 58

Románový pamflet o životě člověka ve světě aut. Text oscilující okolo osy pamfletrománalegorie podává obžalobu fetišizace automobilu coby symbolu pokroku, nezávislosti, moci a privatizace světa. Všechny vozy jsou totiž alegorické. Vyprávění kurýra, který rozváží po městě jídlo, příliš šlape a příliš přemýšlí, je roztroušené mezi vzájemné nadávky účastníků každodenního provozu. Kurýr, poslíček, Posel stojí na jedné straně barikády pouliční občanské války a jeho vyhrocená pouť nepřátelským územím, jeho nesmiřitelný boj za spravedlnost, ať už skutečnou, či domnělou, vede až na hranice bezohlednosti a nenávisti. Po výrazném románu Kontinuita parku přichází Petr Šesták s dalším textem, který vzdoruje čtenářskému očekávání. Tento kříženec pamfletu a románu se nebojí mít jasný názor na věc. Že má literatura věci ohledávat ze všech stran? A co když jsou jednoznačné?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyhoření. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

NamornikHarry
10.05.2024 5 z 5

Nikdy jsem nechtěl propíchnout pneumatiky všem RÁM a DODGE pickupům v Praze víc, než při čtení týhle skvělý knihy. Solidní a smysluplné podaný myšlenky, občasné úsměvné nadávky a hlavně ten pocit, že přesně vím o kom/o jaké události autor mluví, ačkoliv to nikdy není konkrétně zmíněno. Já jsem fanda krátkých knih, takže za mě top strop a 5/5.

bee88maja
08.05.2024 5 z 5

Vyhořet je snadné, ty mozaiky dnešní doby, ego stíhá druhé ego, kdo má větší právo na to být tady a teď. Drancovat nebo chránit.

Vzplanete jako sirka, a stejně rychle vyhoříte. Neboť v sounáležitosti a burcování společnosti k lepším zítřkům ve finále všichni máme trošku nakakáno na svých hlavách (někdo to ví, někdo se tomu brání a někdo se zdá býti pohoršen). Neboť svou bytost ospravedlňujeme různými argumenty či fakty.

A tak si říkám: kniha je to výborná, jen jsem díky ní opět ve stavu lehké až středně těžké deprese. Neboť každá spermie má právo na život, ale jak moc nebo málo, to už je otázka všeobjímajícího ekosystému, z kterého vytváří "ta lidská spermie" monolit...


charlizee
01.05.2024

Nestává se mi často, abych (si) řekla,
že jsem nic podobného ještě nečetla,
pro Vyhoření to ale platí rozhodně.
Na české literární scéně upřímně obdivuju každé vybočení z rodinných traumat.
Zabalit problém vysoké intenzity městské dopravy do příběhu kurýra na kole mi přijde jako mimořádně povedený a originální nápad. Co víc, mám dojem, že Petr Šesták dokázal uspořádat chaos.
Ačkoliv ve Vyhoření vrství změť myšlenek a střídá mluvnické osoby klidně větu od věty,
pro orientaci v ději to není přítěží, naopak jej dynamizuje.
Vlastně mi to dost připomíná právě jízdu na kole,
při té se v hlavě mísí témata jedno přes druhé stejně tak, a přesto pojem o tom, kde se zrovna nalézáme, a kam směřujeme, neztratíme.
Pokud hledáte něco svižného a nového, touto volbou chybu neuděláte. Nominace na Literu za prózu budiž důkazem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vyhoření v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených72x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených2x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech5x

Autorovy další knížky

Petr Šesták
česká, 1981
2021  77%Kontinuita parku
2023  82%Vyhoření
2015  40%Štvanice
2014  67%Kočovná galerie
2023  80%Cesta je pes