Výjimečná přehled

Výjimečná
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27552/bmid_sedm-kralovstvi-vyjimecna-iSE-27552.jpg 4 356 356

Sedm království série

1. díl >

V Katsině světě to lidé narození s mimořádným nadáním - Výjimeční - nemají jednoduché. Všichni se jich bojí, pohrdají jimi, nebo je využívají. Katsa ale nese břemeno, které sama nenávidí: je Výjimečná v zabíjení. Slouží strýci Randovi, králi Mezizemě, a má za něj dělat špinavou práci - trestat a mučit každého, kdo se mu znelíbí. Při setkání s princem Po, Výjimečným bojovníkem, Katsa ještě netuší, jak moc se jí změní život. Nikdy by nečekala, že se stane Poovou přítelkyní. Nikdy by nečekala, že zjistí novou věc o svém nadání - a že odhalí hrůzné tajemství... tajemství, které by pouhými slovy dokázalo zničit všech sedm království.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , EDIPOSS
Originální název:

Graceling , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výjimečná. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (52)

Nale
26.10.2023 5 z 5

Po dlouhé době krásná fantasy, která stojí za to si přečíst. Katsa se mi zamlouvala, protože (konečně!) není přes kopírák jako jiné hlavní ženské postavy. Proč? Protože má hloubku. Stejně tak jsem si naprosto zamilovala Poa.
Svět sice není nijak propracovaný, ale to ani u oddechovky nečekám. I když mi to tam trochu chybělo. Stejně tak bych uvítala víc vedlejších postav, které by se zapojili do děje.
Co se mi dále líbilo, byla milostná linka mezi Katsou a Poem - milá, nádherná, pozvolna se rozvíjela. Kolikrát jsem se přistihla, že se při jejich konverzacích nemůžu přestat usmívat. Všechny moderní YA fantasy by si z téhle knihy měly vzít příklad. Žádný sexy namyšlený badboy, který hrdinku přesvědčuje, že je neodolatelný alfasamec, co vrčí při každé příležitosti, žádná jednoduchá ženská, která popisuje jeho dokonalé tělo na každé druhé stránce a podlamují se jí z jeho dechu kolena. A žádný hloupý milostný trojúhelník!
Na takové ptákovinu tu fakt zapomeňte.:)
Katsa a Po patří mezi nejsympatičtější dvojici, o jaké jsem kdy četla. Jaká škoda, že další díly jsou o někom jiném. Nebo možná ne. Možná je dobře, že se jejich příběh uchová takhle.

Jen Bitterblue tam byla opravdu navíc, jak tady někdo zmiňuje. Kdyby tam nebyla, možná by byla kniha ještě lepší.

Konec mě překvapil. Není to klasický happyend, ale ani nic úplně depresivního. A mě upřímně sedl. !!!SPOILER!!! (bylo mi strašně líto, že Po oslepl, ale život není fér a právě proto je kniha více... realističtější? Nevím, jak bych to přesně popsala, ale rozhodně se liší mezi všemi těmi přeslazenými YA) !!!KONEC SPOILERU!!!

Graceling vřele doporučuju všem, kteří touží po pohodovém, nenáročném čtení při dlouhých večerech nad šálkem dobrého čaje. <3

E.T.007
20.07.2022 5 z 5

Jedným slovom PERFEKTNÉ...

Fakt skvelý, zaujímavý fantasy príbeh. Ja osobne si neviem predstaviť, že by niekoho sklamal, a rozhodne ho odporúčam prečítať.


Yustina
20.03.2022 4 z 5

Mě osobně se kniha líbila a dobře četla

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Výjimečná v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených504x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených57x
v Knihotéce217x
v Chystám se číst247x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech8x

Štítky knihy

pro mládež

Autorovy další knížky

Kristin Cashore
americká, 1976
2009  87%Výjimečná
2010  86%Ohnivá
2012  83%Iskrivá