Vysoká přehled

Vysoká
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492095/bmid_vysoka-pgU-492095.jpg 2 22 22

Neidealizované vzpomínky čerstvé absolventky vysoké školy na její velmi specifická studentská léta. Mnoho lidí by popsalo vysokou školu jako „nejlepší roky života“. Ovšem Karolína, čerstvá absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, by to tak jednoduše neshrnula. Podivní spolužáci, zarážející semináře, pohlední profesoři a také hospodská posezení, bolestivé střízlivění, skoro láska z Erasmu… V sérii povídek vypravěčka neidealizovaně vzpomíná na svá léta na vysoké a skrze své roztěkané myšlenky a vyhraněné názory si nebere servítky při popisu života na akademických chodbách.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vysoká. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Damonka12
24.12.2023 4 z 5

Kniha je moc hezky napsaná. Líbilo se mi číst si o místech, které znám a která mi jsou blízká. Také studuju FF UK na méně "významné" katedře a s myšlenkami hlavní hrdiny jsem se hodně ztotožnila.

Ketfl
18.01.2023 4 z 5

Kniha vypráví příběh Karolíny, čerstvé absolventky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Příběh je rozdělen dle ročníků bakalářského studia a každá kapitola obsahuje několik humorných povídek, kterými Karolína vzpomíná na svá studia hispanistiky a na své zážitky – ať už osobní či studijní.

Na necelých 130 stranách se tedy seznamujeme s hlavní hrdinkou a jejím studiem. Mně osobně přišlo vtipné, jak se Karolína seznamuje s novým prostředím vysoké školy, novými vyučujícími a jejich požadavky na vyučované předměty. Zavedlo mě to totiž o pár let zpátky, když i já jsem byla studentkou vysoké školy a byla jsem z toho všeho zmatená jako lesní včela. Karolína se také seznamuje se svými spolužáky a navazuje nová přátelství. Autorka různé scény popisuje s humorem, který mi byl sympatický. U některých kapitol a scén jsem se opravdu od srdce zasmála. Jiné kapitoly tolik humorné nebyly, ale celkově se text opravdu skvěle čte. Autorčin styl psaní mi velice sedl. Závěr příběhu a ukončení studia mi přišlo naopak velmi realistické. Poslední kapitola s názvem Čas byla možná trochu filozofická, ale naprosto pravdivá. Jsem tedy se závěrem knihy velmi spokojená. Možná je za mě škoda, že autorka nevyužila potenciálu a svého spisovatelského talentu a nenapsala rovnou humorný román. Takhle věřím, že kniha si nalezne své příznivce, ale i odpůrce, protože ne každému tento styl povídek sedne. Mně osobně se ale kniha moc líbila, zasmála jsem se u ní. Díky počtu stran je taková kniha ideálním parťákem na cesty – třeba právě do nebo z vysoké školy. Moc fandím autorce v další případné tvorbě.


vendy6619
17.08.2022 3 z 5

Kniha se čte opravdu dobře. Útlá knížečka o nějakých 130 stranách a kratších kapitol je tak na jeden dva večery.
Dostáváme se na univerzitu a studium španělštiny což je za mě hodně fajn. Líbí se mi prostředí univerzity, krásná Praha, kterou já mám osobně moc ráda. A celkově vztah mezi hlavni hrdinkou a spolužáky.
Sem tam jsem se i zasmála, protože mi to připomnělo vlastní studentská léta! Profesoři španělštiny mi připomněli učitele španělštiny kam jsem chodila.
Jenže pak přichází na řadu občasné myšlenky hlavní hrdinky a zase mě to víceméně nudilo. Kapitola o létě mě už vyloženě naštvala. A měla jsem co dělat abych ji nepřeskočila rovnou celou. Takže kdyby to bylo na mě tak bych tuhle jedinou stránku klidně rovnou vytrhla z knížky a spálila!
Co musím ocenit je konec. A loučení se spolužáky. A také samotný závěr a kapitola Čas, která člověka přiměje se zamyslet.
Trochu jsem se musela zamyslet nad hodnocením. Protože to bylo opravdu náročné zhodnotit knihu jako takový celek.
A čtivost, vtipné myšlenky a prostředí si zaslouží hvězdičky navíc. A krásně růžová obálka samozřejmě! Která je za mě hodně povedená. A okamžitě vás osloví.
Naopak chování a myšlenky hrdinky to naopak sráží.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vysoká v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

2022  45%Vysoká
2024  84%Narcis a pivoňka