Vyvolení přehled

Vyvolení https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245675/bmid_vyvoleni-ZCB-245675.jpg 4 54 54

Jedním z center nacistického programu Euthanasie, v jehož rámci byli likvidováni nemocní, fyzicky či mentálně postižení a jinak "méněcenní", byla v letech 1940-1945 klinika Spiegelgrund v areálu vídeňské nemocnice Steinhof. Zde nacističtí lékaři prováděli hrůzné experimenty na dětech - sirotcích, "sociálně nepřizpůsobivých" či "rasově degenerovaných". V tomto mikrokosmu se odehrává příběh dvou odlišných postav: vězně a pacienta Adriana Zieglera a zdravotní sestry Anny Katschenkové. Oba hrozivé podmínky nenávratně poznamenávají a každý se s nimi po svém vyrovnává. Román Vyvolení je po Chudých v Lodži, jež se stali mezinárodním bestsellerem, další Sem-Sandbergovou literární a výsostně uměleckou sondou do jinak těžko uchopitelné každodennosti druhé světové války. Zatímco smrt byla pro chudé v Lodži pravidlem, pro děti zachráněné ve Spiegelgrundu se přežití stalo doživotním výjimečným stavem.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

De utvalda , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyvolení. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

danka13
02.07.2022 3 z 5

Ani nevím, proč jsem si tuto knihu koupila, ale někdy je dobré dozvědět se více o našich dějinách. A to se povedlo, v žádné učebnici dějepisu nic takového není, není tam ani nic o tom, jak se v pětačtyřicátem chovali naši osvoboditelé. Že Hitler chtěl jen čistou rasu, to víme, jsem ráda, že Adrian (poloviční cikán) všechno přežil, i když to neměl lehké. Kniha je opravdu jen pro silnější povahy a docela se divím, že se do tohoto tématu pustil švédský autor.

ještěrka38
28.11.2021 1 z 5

Tuto knihu jsem nedočetla. Dlouhé nezáživné pasáže a když už to bylo zajímavé, tak mi nedělo dobře číst o týrání a vraždění dětí. Dočetla jsem po 7.kapitolu a stačilo.


Ladydwarf
11.11.2020 3 z 5

Kniha mě zaujala v knihkupectví, tak jsem si ji koupila. Téma je velmi zajímavé, moc knih na toto téma není. Ale kniha se mi četla dost těžko. Hodněkrát jsem se musela vracet o pár stránek dozadu, abych to všechno pochopila. A to si myslím, že nejsem úplně čtenář začátečník. V knize se často měnila časová osa, postavy a člověk někdy nevěděl, kde je. Myslím, že by se to dalo zpracovat v nějakém svižnějším tempu. To ovšem nemění nic na tom, že to, co se dělo byla a je hrůza. Nakonec jsem ráda, že jsem knihu dočetla do konce.
Ale z některých popisů mi tuhla krev v žilách.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vyvolení v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených6x
v Knihotéce107x
v Chystám se číst106x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech1x