Western Union přehled

Western Union https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62721/western-union-62721.jpg 4 64 64

Wayne Cameron vyhoví přání své vážené bostonské rodiny a začne studovat na Harvardské univerzitě. Brzy však zjistí, že studium na vysoké škole pro něj není tou pravou průpravou pro život. Jako greenhorn odchází na Západ a spřátelí se s trojicí báječných chlapíků. Kovbojové a ostřílení hoši Vance, Jack a Tom se spolu s ním připojí k pracovníkům, kteří budují první telegrafní spojení napříč zemí. Namáhavá práce u Western Union, neustálé nebezpečí, jehož původcem jsou nejen lidé na počátku občanské války Severu proti Jihu, ale i příroda, upřímné kamarádství a samozřejmě i láska – Vance Shawa a saloonové dívky Ruby, Camerona a prospektorské dcery Kit - formují mladíkův životní postoj. Zane Grey sám na důkaz obdivu věnoval příběh všem obětavým, kteří dokázali do pustiny přinést civilizaci.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Western Union. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Lastodont
13.04.2022 5 z 5

O příběh moc nejde (samozřejmě to dobře dopadne), ale čte se to velmi dobře. Co je však na tom to nejhlavnější, během dobrodružství poznáváme kus dějin Ameriky a tehdejších reálií.

Avinea
14.08.2021 4 z 5

Příjemné čtení, Zane Grey prostě uměl psát. Řekla bych, že víc než o samotný děj šlo tentokrát autorovi o vyseknutí poklony těm, co v náročných podmínkách přinášeli civilizaci na Divoký Západ, konkrétně telegrafní spojení. Hlavní postavy kovbojů jsou vykresleny dobře, klaďáci a gentlemeni každým coulem ;-) Chování mužů k ženám v této knize je značně nerealistické a asexuální; když i největší padouch příběhu si přeje se s unesenou dívkou oženit a týdny se jí zřejmě ani nedotkne, když ho odmítá.
Na druhou stranu jsou zde realisticky a barvitě vylíčeny překážky, kterým muži z Western Union museli čelit - požár prérie, stampede, indiáni, záškodnictví bělochů, sucho a naopak silné bouřky... A k tomu trochu "vtipný" problém s bizony, kteří se rádi o telegrafní sloupy otírali, aby se podrbali (stáli na ně i frontu), a tak kůly mnohdy i pokáceli - a muži museli sloupy s telegrafním vedením znovu vztyčovat.
Díky knížce jsem si obohatila slovní zásobu o slova maverick a stampede :-).


kokrokr
25.05.2020 5 z 5

Stavba telegrafu, bizoni, indiáni, požár, přeprava stáda dobytka přes rozvodněnou řeku, boj na pistole a krásné dívky. Můj nejoblíbenější Z.Grey.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Western Union v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených103x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce83x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech2x