Winnetou II přehled

Winnetou II https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89551/bmid_winnetou-ii-TXY-89551.jpg 5 634 634

Vinnetou série

< 2. díl >

Na severoamerickej pôde sa v minulých storočiach stretli v krutom boji dve plemená: červené a biele. Bieli prišli do Nového sveta so sladkým úsmevom na perách a červení ich privítali s otvoreným náručím. Ale neskôr sa k americkým brehom začali valiť prúdy vysťahovalcov z Európy: miesto sladkých rečí zahrmeli pušky, miesto znášanlivosti zavládla nenávisť. Rozpútal sa nemilosrdný boj o územie. Bola to, pravda, historická nevyhnutnosť, no mohlo sa to uskutočňovať bez krutosti a vraždenia. Hoci Karl May — autor románu Winnetou — v Amerike nebol, chápal nevyhnutnosť belošskej rozpínavosti, no chápal aj tragické položenie indiánskych kmeňov. Preto v tomto románe vyslovuje hnev a rozhorčenie, obžalúva ľudskú krutosť a bezcitnosť, bojuje proti nezmyselnému vraždeniu o rasizmu. Hlavní hrdinovia, Apač Winnetou a beloch Old Shatterhand, sú symbolom zbratania ľudstva, statočnosti, ozajstného priateľstva a hrdinstva. No prídu si na svoje aj čitatelia, ktorí túžia po romantike a dobrodružstvách, pretože dej tohto Mayovho románu je naozaj vzrušujúci. Vydanie prvé... celý text

Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Winnetou, der rote Gentleman , 1888


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Winnetou II. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (40)

ivetka859
03.03.2024 4 z 5

Oproti prvnímu dílu byl tenhle nahuštěnější co do děje, zápletka se klikatila tam a sem. Přišlo mi, že by příběh mohl být klidně rozsekán na několik menších dějových linek a povídek a pořád by byly všechny vydatné a napínavé.
Posledních 40 stran mi dokonce přišlo přilepených až moc okatě, prostě jeden samostatně čnějící příběh k jedinému účelu - ukázat Santera a propojit tak knížku s prvním dílem.
Jinak mě moc baví, jak K. May umí jednoduše a srozumitelně popisovat bojové scény, stejně jako scenérie, a ačkoli jsem knížku četla dost útržkovitě, nikdy jsem se v ději ani postavách neztrácela.

Čmeláček
05.04.2023 5 z 5

Vinnetou a Old Shatterhand jsou věční a já jsem se s nimi hodně dlouho kamarádil :))). Nemám co dodat a dávám zase pět stars!


vernem1850
22.10.2022 5 z 5

Skvělý druhý díl, který byl ještě lepší než první (obzvláště novela Old Death).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Winnetou II v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených1 109x
ve Čtenářské výzvě23x
v Doporučených51x
v Knihotéce437x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech6x