Winterbergova poslední cesta přehled

Winterbergova poslední cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478457/bmid_winterbergova-posledni-cesta-v7W-478457.png 4 407 407

Jan Kraus je pečovatel a v Berlíně se stará o umírající. Pochází z Vimperku, od roku 1986 žije v Německu. S umírajícími tráví poslední chvíle jejich života. Někdy to jsou jen dny, jindy týdny, málokdy měsíce. Jedním z těch, které převáží na druhý břeh, je Wenzel Winterberg, rodák z Liberce, který je stejně starý jako tamní krematorium i Československá republika. Téměř stoletý muž trpí záchvaty historie, celý život pracoval jako tramvaják a nikdy nestudoval, ale přesto toho ví o historii hodně. Jednoho dne Krause požádá, aby s ním vyrazil na poslední cestu střední Evropou. Společně se vydají vlakem z Berlína do Sarajeva podle starého baedekru pro Rakousko-Uhersko z roku 1913. Putují po stopách Winterbergovy dávné lásky Lenky, která se ztratila na začátku poslední války. Venku je zima a za okny vlaku ožívají staré, dávno zapomenuté příběhy…... celý text

Romány Literatura česká
Vydáno: , Labyrint
Originální název:

Winterbergs letzte Reise , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Winterbergova poslední cesta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (128)

MartaPear
05.04.2024 1 z 5

No, nevím, co si mám myslet... Nejspíš to, že je autor placený od množství písmenek... Tématem je to možná zajímavé, ale číst se to nedalo. Stránky přebytečného textu jsem postupně přeskakovala a myslím, že jsem o nic nepřišla.

Blue
28.03.2024 3 z 5

Uf, konečně jsem to dočetl. Vedly mne k tomu v podstatě dvě věci. Knihu jsem chtěl zařadit do čtenářské výzvy a chtěl jsem si přečíst něco ze současné oceňované tvorby. Myslím, že jsem na dlouhou dobu vyléčen. Vracím se k dohánění klasiky.


Dunkelhell
13.02.2024 3 z 5

Jako zdroj zajimavych informaci dobry, jako literarni pocin - roman - nic moc. Tahla napodoba jakoby Hrabalova alla prima Pepinova stylu vypraveni se Rudisovi moc nepovedla.

všechny komentáře

Související novinky (2)

10 nejprodávanějších knih minulého týdne (beletrie)

10.11.2021


Knižní novinky (41. týden)

10.10.2021


Citáty z knihy (3)

Lidská hloupost se nedá překolejit, tak snadno jako Alpy.


Ano, ano, když mlha neustále objímá krajinu, musím vždycky myslet na válku a na řízek.


Ano, ano, tady začíná the beautiful landscape of battlefields, cemeteries and ruins, jak vždycky říkal Angličan, já vím, co chcete říct, milý pane Krausi, příliš mnoho historek a příliš mnoho historie, to nemůže země a krajina snést, a máte pravdu, smutné, smutné. Ale země a krajina musí snést všechno, lidé přicházejí a odcházejí, ale země a krajina zůstává napořád.


Ocenění knihy (2)

2022 - Angelus, Literacka Nagroda Europy Środkowej (Nagroda Czytelników im. Natalii Gorbaniewskiej)
2021 - Audiokniha roku (Nejlepší kniha – jednohlasá četba (OneHotBook))


Kniha Winterbergova poslední cesta v seznamech

v Právě čtených26x
v Přečtených523x
ve Čtenářské výzvě147x
v Doporučených39x
v Knihotéce130x
v Chystám se číst361x
v Chci si koupit82x
v dalších seznamech1x