Za letních nocí se tu nespí lehce: Antologie povídek finského severu přehled

Za letních nocí se tu nespí lehce: Antologie povídek finského severu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409190/bmid_za-letnich-noci-se-tu-nespi-lehce-a-a1U-409190.jpg 4 81 81

Výbor povídek Za letních nocí se tu nespí lehce volně navazuje na antologii Lesní lišky a další znepokojivé příběhy. Povídky dvanácti autorů tentokrát spojuje tematika finského severu: území jen řídce osídleného, z velké části ležícího až za polárním kruhem. S neskrývanou drsností a syrovostí popisují události z občanské a druhé světové války i ze současnosti, prostředí náboženských skupin, sociální poměry či prostý život. Různé pohledy na tutéž oblast charakterizují její mnohotvárnost a dokazují, často s nadsázkou a ironií, že není pouze tou exotickou zemí, za jakou se tradičně považuje. V antologii jsou zastoupení následující autoři: Hanna Hauru (*1978) Mikko-Pekka Heikkinen (*1974) Antti Hyry (1931–2016) Katja Kettu (*1978) Eeva Kilpi (*1928) Henni Kitti (*1985) Rosa Liksom (*1958) Maritta Lintunen (*1961) Siiri Magga-Miettunen (*1947) Timo K. Mukka (1944–1973) Maria Peura (*1970) Joni Skiftesvik (*1948)... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za letních nocí se tu nespí lehce: Antologie povídek finského severu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Shindo
03.09.2022 4 z 5

S fínskym podivnom mám skúsenosť už zo zbierky Lesní lišky.

Rovnako ako tam, aj tu sa našli slabšie poviedky alebo poviedky, ktorých význam som úplne nepochopil (Lampa, Galuboj). Pri poviedkach od Rosy Liksom ma zasa prekvapila ich krátkosť a údernosť. Nechýbalo ani napojenie na šamanizmus (Joik). Medzi moje naj zasa patrí Zkáza prodejny s alkoholem.

Oceňujem doslov na konci a medailóniky autorov.

AlčaH
10.07.2022 5 z 5

Po knize jsem sáhla, protože mám moc ráda Finsko. Tato sbírka povídek byla zaměřena především na jeho severní část - mrazivou, drsnou a občas trochu podivnou, zápasící s vlastními dost specifickými problémy. To všechno se odrazilo i v rozmanitosti jednotlivých děl - některé povídky byly humorné, jiné depresivní, další pro změnu hloubavé... A jak už to tak u sbírky bývá, některá díla se mi líbila více, některá mě zaujala méně... Celkově ale knihu hodnotím pozitivně, jsem ráda, že něco takového vzniklo a že jsem se v krátkém průřezu mohla seznámit s fascinující tvorbou vybraných finských autorů a autorek. Ocenila jsem, že každá povídka byla doplněna i krátkým medailonkem autora/autorky, který zároveň pomohl konkrétní příběh zasadit do kontextu. Bylo to moc zajímavé čtení, které bych doporučila všem, kdo mají rádi Finsko či sever obecně.


myshichka
14.02.2021 3 z 5

Zbierky poviedok príliš nevyhľadávam a keby nešlo o tématiku fínskeho severu, ktorá je mi blízka, tak by som po tejto knihe asi nesiahla. Jednotlivé poviedky boli prekladané študentami v rámci prekladateľského seminára, v tomto ohľade ma príjemne prekvapilo, že preklad bol na dobrej úrovni. Osobne mi žiadna z poviedok neprišla vyložene wow, i keď som si všetky prečítala so záujmom. Ale čo sa týka verného zobrazenia Laponska, tak im nie je čo vytknúť... Rozhodne zabudnite na svoje predstavy polnočným slnkom a polárnou žiarou zaliateho eldoráda.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (19. týden)

05.05.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Za letních nocí se tu nespí lehce: Antologie povídek finského severu v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených106x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených1x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst77x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech4x