Za pět minut zvoní přehled

Za pět minut zvoní https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519402/bmid_za-pet-minut-zvoni-6596611077a65.jpg 4 77 77

Sbírka young adult příběhů ze školních lavic. Několik známých českých autorů a autorek, jakými jsou například Kateřina Šardická, Michaela Merglová, Eva a Klára Pospíšilovy nebo Aleš Novotný, vám připomene radosti i strasti povinné školní docházky. S hrdiny jejich povídek odhalíte tajemnou šifru načmáranou na staré školní lavici, seberete odvahu a vzepřete se školním pravidlům, navážete jedinečná přátelství a prožijete stejně nezapomenutelnou lásku. Vedle zavedených autorů a autorek nejen literatury pro mládež, najdete v knize i povídky vítězů literární soutěže. Ať už vás škola baví, nebo ji ze srdce nesnášíte, v těchto příbězích se nepochybně najdete... Doporučený věk 13+... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za pět minut zvoní. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

M.anon
07.05.2024 5 z 5

Knihu jsem koupila jen kvůli povídce holek Pospíšilek a ta se mi moc líbila. Uvidím, co ostatní.

Wajny
04.05.2024 4 z 5

Za pět minut zvoní je sbírka povídek od 12 různých autorů, známých i těch začínajících, které spojuje jedno téma – školní prostředí. Každý autor zaměřuje svou povídku na něco jiného, což přináší do sbírky velkou pestrost. Od detektivních příběhů po romantické či lgbt romány, až po vážná témata jako šikana či problémy s učiteli. Některé povídky mě rozesmály, jiné zase vyvolali pocit nostalgie a z některých mi běhal mráz po zádech.

Čtení utíkalo rychle, povídky jsou krátké a mají spád. Některé povídky mají velký potenciál a klidně bych si uměla představit celou knihu, právě o tomto tématu a těchto postavách. U pár povídek mi chybělo více školního prostředí, bylo spíše okrajové a samotné příběhy by se mohly odehrávat kdekoliv.

Je pro mě velmi těžké hodnotit povídkovou sbírku jako celek, takže jen menší zmínka o jednotlivých povídkách. Chtěla bych vyzdvihnout tři povídky, které mě zaujali nejvíce.
Nejvíce mě zaujala povídka Samozřejmě byl čtvrtek od Kláry a Evy Pospíšilových. Na první pohled mě zaujala forma vyprávění, byla svižná, rázná a celý příběh měl zvláštní atmosféru.
Tim od Kláry Novákové je dojemným příběhem o dospívání, nejistotě a přátelství, bavily mě i čtenářské pasáže.
Smím prosit? od Radka Blažka mě rozesmál a zaujalo mě, jak dokázal s lehkostí a nadhledem vylíčit vztah dvou středoškoláků.

Vizuální stránka sbírky je velmi povedená - krásná jednoduchá obálka, trefné ilustrace u představení autorů a vše završuje krásně barevná ořízka.

Za pět minut zvoní nabízí mix příběhů ze školního prostředí, a pokud máte rádi povídkové sbírky, neměli byste ji minout . Je rozmanitá, dynamická a povídky jsou krátké, což ji dělá dostupnou i pro ty, co tolik nečtou.


Verunka289
02.05.2024 3 z 5

Povídkové sbírky od Yoli mám moc ráda. Tato za mě zrovna nepatří k těm nejlepším, tam mám jiné favority, nicméně mě vždy moc potěší, kolik nadějných mladých autorů v ČR máme.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Povídková sbírka young adult příběhů ze školních lavic

31.01.2024


Dvakrát do stejné řeky, Nové šance a další knižní novinky (4. týden)

21.01.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Za pět minut zvoní v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených82x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených7x
v Knihotéce64x
v Chystám se číst74x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech5x