Za tajemstvím říše Chetitů přehled

Za tajemstvím říše Chetitů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128835/bmid_za-tajemstvim-rise-chetitu-4qG-128835.jpg 5 80 80

Přístupně a napínavě podaná historie archeologických objevů a úsilí o rozluštění písma a jazyka důležitého národa starověku, jehož se zúčastnila čs. věda významným přínosem B. Hrozného. Závěr knihy shrnuje dnešní znalosti o kultuře a dějinách Chetitů. 1. vydání

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za tajemstvím říše Chetitů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

StanLeee
07.12.2023

Jak je uvedeno níže, čtivě podaná kniha kombinující prvky popularně naučné knihy a biografie Bedřicha Hrozného. Zatímco v případě nástinu chetitských dějin a jejich písma, včetně samotného odkrývání a "dešifrování" dobových pramenů je čtenáři předkládáno množství slepých uliček výzkumu a nutnost vytrvat, v případě osobnosti Bedřicha Hrozného jsou mimo zapálení pro danou problematiku prezentovány také vlastnosti, z nichž by se značná část současného akademického prostředí, vrcholných akademiků nevyjímaje, měla vzít příklad. A to jak z hlediska výzkumného, tak z hlediska přístupu k jiným.

Marcello_zbb
18.12.2021 5 z 5

Čitavo napísaná kniha faktu. Kniha nie je iba o Chetitoch ale aj o Bedřichovi Hroznom a jeho živote, ktorý rozlúštil chetitské písmo a tým zmenil pohľad na dejiny v oblasti dnešného Turecka, Sýrie, Iraku a Grécka.


Igwarr
08.07.2021 5 z 5

Jedno z mála diel slovenskej odbornej literatúry venujúcich sa národu chetitov. Vojtech Zamarovský, ako vždy, píše knihy svojim zázračným perom. Napriek tomu, že sa jedná o literatúru faktu, text je písaný zrozumiteľne so štipkou umeleckého citu. Obsah čitateľa skutočne stiahne na krásnu cestu poznávania. V samotnej knihe je možné dozvedieť sa kto boli chetiti, akým jazykom sa dorozumievali, a v čom boli výnimoční. Okrem toho kniha rozoberá aj nálezy archeológov, a taktiež aj zásluhy Bedřicha Hrozného, zakladateľa chetitológie. Ako celok kniha pôsobí veľmi prívetivo, text je sprevádzaný názornými obrázkami artefaktov. Jedinou nevýhodou tohto diela môže byť iba to, že v chetitológii sme sa za posledné roky o niečo posunuli a niektoré informácie tam tým pádom nie sú. Napriek tomu hodnotím toto dielo veľmi pozitívne.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Za tajemstvím říše Chetitů v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených112x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených11x
v Knihotéce139x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech4x