Zakázané holky přehled

Zakázané holky https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42373/bmid_zakazane-holky-WTL-42373.jpg 4 76 76

Končí léto roku 1940 a gymnázistka Jana se těší, že po prázdninách zase uvidí svou nerozlučnou kamarádku Dinu. Jenomže Dina se ve škole neobjevuje, a co je zvláštní, ani profesoři se po ní neshánějí. Konečně se Jana dovídá pravdu: Dina už do školy nepřijde, nepřijde ani k nim domů, nesmí totiž studovat ani chodit ven a stýkat se s ostatními, nesmí spoustu úplně normálních věcí, a to podle jakýchsi norimberských zákonů... Tak začíná vyprávění Hany Bořkovcové, které není smutné ani beznadějné, třebaže se odehrává ve smutné době. Je to moudrý příběh jednoho velkého přátelství, obětavosti i rodinné pohody. Je to vyprávění o lidech, dětech i dospělých, kteří i v těžkých dobách, kdy šlo o všechno, neztratili svou tvář, neztratili fantazii a smysl pro humor.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zakázané holky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

loolee
26.03.2024 5 z 5

Nevadí, že to je knížka pro mladé čtenáře, přečetla jsem si ji s chutí. A určitě bych si ji přečetla s chutí i v době, kdy jsem byla ve věku cílové čtenářské skupiny - dobře si pamatuju na "Říkali mi Leni". Z té knížky mě tehdy mrazilo, ale jinak, než teď, kdy o té době vím víc. Teď jsem se o hrdinky knížky bála a napjatě čekala, co je potká a doufala v alespoň zčásti šťastný konec. Nepřečetla jsem si proto ani recenze zde, ani popis.

RMarkéta
01.02.2024 5 z 5

Viděno dětskýma očima a podle toho je celý tento příběh vyprávěn nenásilnou formou. Příběh plný vzpomínek, které zůstaly v srdci jednoho člověka. Doba to byla strašná. Norimberské zákony. Ta pravidla byla opravdu absurdní.


reader.007
05.01.2024 2 z 5

Přestože mne tahle kniha motivovala vypsat si pár skutečně moudrých vět, je ve svém výsledku nesmírně plytká, povrchní a především velmi naivní. Jestli si totiž někdo myslí, že protektorát byla nějaká selanka, kde ti správně smýšlející čeští vlastenci mohli až do osmého května 1945 poklidně držet pospolu, chodit si do školy, po ulicích a Němcům a jejich pohůnkům se beze strachu leda smát do ksichtu, jak na ně jednou dojde, tak se velice plete.
Dobytek jsme pro ně byli, nic jiného! Dobytek který je zatím v ohradě, ale nože už se brousí...
Je s podivem, že knihu v takovém stylu sepsala paní Bořkovcová, která jako Židovka měla úplně jiné zkušenosti. To že jde o knihu pro děti je výmluva více než směšná.
Navíc jsem měla z knihy neodbytný pocit, že text psal někdo, kdo s první republikou nikdy neměl co dělat. Asi nejvíc mne iritovaly „židle“ ve třídě. Viděl někdo z vás prvorepublikový film ze školního prostředí? No tak!

Ale ať nekončím jen hudráním, jeden citát:
"Myšlení není moderní vynález, víš, jenže dodnes není v obecném užívání. Jen jsme si nějakou dobu namlouvali, že už se vžilo."

všechny komentáře

Související novinky (1)

Cizí holka, Kruté povídky a dalších 1 968 eknih zdarma

06.02.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zakázané holky v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených117x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených11x
v Knihotéce31x
v Chystám se číst57x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech3x