Smrt půvabného média: detektivka ze staré Vídně přehled

Smrt půvabného média: detektivka ze staré Vídně
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430910/bmid_smrt-puvabneho-media-zapisky-videns-3gH-430910.png 4 50 50

Vídeňský policejní inspektor Oskar Rheinhardt je přivolán k nevysvětlitelnému úmrtí proslulého média. Jedná se o klasickou „záhadu zamčeného pokoje“. Zavražděná, půvabná mladá žena, byla středobodem kroužku spiritistů, jehož členy byli odborník na atypické zámky, nevypočitatelný maďarský hrabě, aristokratka – přívrženkyně madame Blavatské, která se považuje za vtělení exotického božstva, a další originální jedinci. Inspektor se radí o případu s doktorem Maxem Liebermannem, který se právě pod mírným nátlakem své rodiny chystá zasnoubit s přitažlivou, avšak povrchní Clarou, ale zároveň je stále více fascinován svou pacientkou slečnou Lydgateovou, vzdělanou a inteligentní anglickou guvernantkou se symptomy hysterie V zakouřených kavárnách mocnářství na konci devatenáctého století vzkvétá zájem o nové umělecké a vědecké směry, ale zároveň se to tu jen hemží jedinci pochybné pověsti. Holmesovskou dvojici vyšetřovatelů spojuje vášeň pro zpěv a klasickou hudbu, při jejímž poslechu se často věnují rozebírání případů, které inspektor právě řeší. Doktor Liebermann se navíc právě seznámil se Sigmundem Freudem a s velkým zájmem navštěvuje středeční schůzky v jeho bytě. Své nemalé znalosti a vhled pak dává k dispozici příteli inspektorovi. Čtenář si tak může kromě napínavého příběhu navíc vychutnat i autentickou atmosféru doby počátků psychoanalýzy ve Vídni s mnoha zajímavými detaily.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Portál
Originální název:

Mortal Mischief , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt půvabného média: detektivka ze staré Vídně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Ulala
11.04.2024 5 z 5

Smrt půvabného média je fascinujícím příběhem dvou přátel, vídeňského psychologa a policejního inspektora, který se odehrává na konci 19. století. Vídeň v tomto období byla centrem vývoje psychoanalýzy a také centrem kultury. To vše autor ve své knize popisuje velmi podrobně, včetně atmosféry, popisu domů a jejich vybavení, ale je tady i odkaz na vývoj medicíny a neuvěřitelných způsobu léčby ženské hysterie v této době. Tak mimochodem se zde odehrává vražda půvabné ženy, kterou oba přátelé se snaží vyřešit. Tedy za klasickou detektivku to nelze brát. Mně ale případ velmi bavil a historická fakta jsou pro mně poučná. Moc ráda bych si přečetla i další pokračování.

Markéta.
03.03.2023 2 z 5

Nudný příbeh.


kajzo
01.02.2023 3 z 5

Príjemné čítanie, dobová atmosféra (čo by som dal za návštevu viedenskej kaviarne na začiatku 20. storočia), detektívna zápletka sa trochu naťahuje, ale to mi veľmi nevadilo. Toto je presne kniha na nedeľné popoludnie, keď si sadnete do svojho obľúbeného kresla a čítate si hodinu či dve, kým vás ostatní členovia rodiny neobjavia a nezačnú zapájať do nejakej činnosti.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (18. týden)

26.04.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smrt půvabného média: detektivka ze staré Vídně v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených53x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

detektivní a krimi romány Vídeň psychoanalýza historické detektivky Sigmund Freud

Autorovy další knížky

Frank Tallis
anglická, 1958
2013  72%Brány pekel
2020  78%Smrt půvabného média: detektivka ze staré Vídně
2019  82%Nevyliečiteľný romantik
2016  53%Viedenská krv
2021  84%Žiť sa musí