Zdál se mi zase ten stejný sen 1 přehled

Zdál se mi zase ten stejný sen 1
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492228/bmid_zase-se-mi-zdal-ten-stejny-sen-1-VCY-492228.jpg 4 144 144

Dívka jménem Nanoka Kojanagi chodí do čtvrté třídy základní školy, kde každou chvíli tráví ve školní knihovně, protože ze všeho nejradši čte. Se spolužáky příliš nevychází, její rodiče jsou věčně v práci, zato mimo školu si našla hned několik skvělých kamarádek. Svéráznou Paní Běhnu, laskavou babičku, která žije na samotě, a černou kočku, která mňouká “mňá”. Jednoho dne ve škole Nanoka dostane za úkol zamyslet se nad tím, co to znamená štěstí. Najít odpověď se nakonec ukáže mnohem složitější, než se na první pohled mohlo zdát, a Nanoka si společně se všemi svými kamarádkami musí pořádně lámat hlavu nad tím, co člověka vlastně činí šťastným… Zdál se mi zase stejný sen je komiksová adaptace populárního stejnojmenného románu z roku 2015, která si získala mnoho čtenářů po celém světě svým citlivým příběhem o dospívání, mezilidských vztazích, a hledání toho, co je v životě skutečně důležité… Pokaždé, když si uvědomíme něco důležitého, svět se dá znovu do pohybu. Nanoka, chodí na základní školu a ráda čte. Ve škole nemá žádné kamarády, zato se však kamarádí se svéráznou paní Běhnou, laskavou babičkou a malou kočičí kamarádkou, která mňouká „mňá“. Jednoho dne dostane ve škole za úkol zamyslet se nad tím, co je to „štěstí“. Nanoku tak čeká cesta za poznáním, co je v životě skutečně důležité.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Gate
Originální název:

また、同じ夢を見ていた #1 (I Had That Same Dream Again 1) , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zdál se mi zase ten stejný sen 1. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

lzap
17.04.2024

Tohle umí Japonci dobře - holka ze základky na procházce s kočkou, prozpěvuje si, hloubá na zadáním od učitelky a bum - z ničeho nic vážné téma. Příběh hned nabere jiných rozměrů, musím říct že rozjímání nad tím co je štěstí mám rád a sedlo mi to jako oddechovka. Koupil jsem i další dva díly a uvidíme, kam se to posune.

dia.riedl
06.02.2024 4 z 5

Když jsem se do téhle mangy pustila, čekala jsem od příběhu nějaký magický nebo fantasy prvek, název mě k tomu i tak nějak nabádal. Příběh to velmi dobře skrývá, ale nakonec tam k mému překvapení opravdu cosi magického bylo.

Příběh vypráví o devítileté holčičce jménem Nanoka. Je to bystrá, zvídavá, srdečná divka a ve škole kvůli tomu nemá moc kamarádů. Ta opravdová přátelství pak nachází na těch nejméně pravděpodobných místech.

Ve škole má úžasnou paní učitelku, která Nanoce, když je potřeba, dává vzácné rady do života. Zároveň Nanoce a dětem zadá za úkol otázku Co je to štěstí?, kolem které se vlastně točí celá zápletka.

Najde Nanoka svou odpověď u slečny Běhny, která má pro ni vždy něco na zub? Nebo u srdečné babičky, která žije sama ve velkém domě v lese? Nebo u samotářské a zlomené Minami? Nanoka si na odpovědi chce dát opravdu záležet.

Kromě toho se snaží pochopit, proč jsou její rodiče pořád v práci, proč se její spolužák stydí za svůj talent a nechá se od ostatních šikanovat a jaký život si má malá Nanoka vlastně vysnít. Jak sama často a ráda notuje: Štěstíííí za mnou nepřijdeee, taaak mu musím sama naprotiiii...

Manga se mi opravdu moc líbila. Je plná emocí a hlubokých myšlenek o krásách a strastech žití a o malých radostech, které nás dělají šťastnými.
Kresba byla roztomilá, třeba jen popisy zvuků, což miluju, tak výrazy postav, opravdu za mě povedené a přehledné.


Ivan Kučera
02.12.2023 3 z 5

Ani to nemusíme porovnávať s (tiež Suminiho) Chci sníst tvoji slinivku, aby sme došli k záveru, že minimálne prvá časť mangy Zdál se mi zase ten stejný sen nešliape tak dobre, ako mohla. Chci sníst tvoji slinivku pre mňa predstavuje jeden z najmohutnejších literárnych zážitkov vôbec, takže čo i len priblížiť sa voľačomu takému úžasnému a nadpozemskému je samozrejme neskutočne ťažké. Zdál se mi zase ten stejný sen 1 ma ale fakt trochu nudilo. Nebolo to zlé, to vôbec, ale čakal som na TEN nezabudnuteľný okamih, TÚ scénu, TEN wow efekt. A nič, nedočkal som sa. Možno v dvojke/trojke. Pritom na prvý pohľad je všetko v poriadku. V dobrom divné postavy, sympatická feel good atmosféra, jedinečné japonské prostredie a čierna mačka s krátkym chvostom, ktorá namiesto mňaukania „mňáka“. Scenáru však chýba ostrejší drajv. Ťažko sa niečoho chytiť. Absentuje výraznejšia zápletka. Na začiatku sa síce črtá zápletka ohľadom šťastia, ale v praxi to vyzerá tak, že hlavná hrdinka sa bezcieľnej motá od jednej postavy k druhej a áno, je to pekné, ale netušíme, k čomu (a či vôbec k niečomu) to smeruje. Ak uvážime, že nie je dôležitý ani tak cieľ, ako skôr cesta, tak táto cesta je ozaj jemne rozpačitá. Netvrdím, že v každej mange musí umierať hlavná postava na rakovinu, aby to bola dobrá manga, ale toto proste nebolo ono. Do pozornosti dávam, že prvých pár strán je farebných a teda musím uznať, že je to krása a rád by som si prečítal mangu, ktorá by bola vo farbe vyvedená celá. Musím každopádne uznať, že rozkošná školáčka Nanoko Kojanagi je fakt riadne číslo, jej hlášky a prirovnania života (k pudingu, boľavému zubu, alebo ku školskému obedu) sú fakt báječné a vo svojej detskej jednoduchosti výstižné. Možno by som zvolil kvalitnejší, belší papier.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Billy Summers, Medovník s pepřem a další knižní novinky (20. týden)

15.05.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zdál se mi zase ten stejný sen 1 v seznamech

v Přečtených187x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených5x
v Knihotéce54x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

tajemství komiksy manga

Autorovy další knížky

Joru Sumino
japonská
2022  81%Zdál se mi zase ten stejný sen 1
2022  89%Chci sníst tvoji slinivku (komiks)
2022  85%Zdál se mi zase ten stejný sen 2
2022  89%Zdál se mi zase ten stejný sen 3
2023  78%Chci sníst tvoji slinivku