Železná vdova přehled

Železná vdova https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497036/bmid_zelezna-vdova-ljQ-497036.jpg 4 166 166

Železná vdova série

1. díl

Chlapci z Huaxie sní o spárování s dívkami, aby pilotovali Chrysalises, obří transformační roboty, kteří mohou bojovat s mimozemšťany, kteří číhají za Velkou zdí. Nevadí, že dívky často umírají na psychickou zátěž. Ve světě, kde se špičková technologie snoubí s kouzly a tradicemi, Chua-sijská říše po staletí čelí invazi bojových strojů z magického kovu. Jedinou nadějí, jak se ubránit a získat zpět dobyté provincie, jsou kukly, válečné stroje, které v souladu s učením o principech jin a jang dokáže řídit jedině dvojice složená z muže a ženy. Dívky bitvu většinou nepřežijí, a přesto se hrnou z celé říše, aby se obětovaly a přinesly čest a bohatství svým rodinám a slávu pilotům, nebo přežily a staly se vzácnou výjimkou – Železnou princeznou. Wu Ce-tchien, obyčejná holka z chudého pohraničí, na vznešené ideály zvysoka kašle. Vidí, co je za nimi: stovky mrtvých dívek, které jejich rodiny mrzačí pro krásu a prodávají armádě jako dobytek na porážku. Když se sama rozhodne narukovat, má jediný cíl: zabít pilota, který zavraždil její starší sestru, a zemřít spolu s ním. Sama netuší, že existuje třetí možnost: vyjít z bitvy jako Železná vdova.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Iron Widow , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Železná vdova. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (51)

Jidu
14.05.2024 2 z 5

Pane jo! Kde začít? Asi tím, že odteď koukám na štítky na KD a ne na DK. Tam je totiž uvedeno pouze fantasy, což je prostě chyba. Moc nestuduji anotace, protože to je kolikrát spoiler jako blázen, takže jsem si myslela, že jdu do zajímavé čínské fantasy. Ale omyl, tohle je sci-fi s prvky fantasy. A ty prvky jsou tam spíše až ke konci.

Takže jsem se ocitla ve světe podobnému Transformers, kde se lidé "měnili" v roboty a bojovali za lidstvo. Bylo to jako nějaká počítačová hra. Nevím, jestli toho bylo moc, že to ztratilo na dynamičnosti, nemám porovnání, ale tady to bylo: "Zabiju toho, toho taky, jejda, ten málem zabil mě, ale dobrý zabil jsem ho" a takhle pořád dokola .

Příběh mimo boje byl fajn, ale za mě až přehnaně feministický. Podporuji samostatnost žen apod., ale názor, že jsme víc než muži a že je nepotřebujeme, to já nesdílím. Nicméně chápu, proč to autorka se svoji národností napsala.

Další problém byl milostný trojúhelník, který tady za mě byl nadbytečný. LGBTQ+ jsem věděla, že tam bude, ale tohle jsem teda nečekala. Asi jsem prostě konzerva no, i ve svých 23. letech .

Co mě nadchlo, tak bylo posledních cca 40 stran, ale pěkně mě štve, že pokračování není a nevím, kdy bude, protože si myslím, že druhý díl, který vypadá právě více zaměřený na fantasy, by mě bavil o moc víc. No a samozřejmě to skončí strašně otevřeně! A co teď, že?

Knihu doporučuji milovníkům sci-fi, robotů atd. To budete nadšeni. Já jsem čekala maličko něco jiného, nebo přesněji i něco jiného, že to nebude jen o tom.

Deia
09.05.2024 4 z 5

Na túto knihu som bola zvedavá a celkom ma prekvapila, čítala sa naozaj dobre. Ce-tchien mi bola spočiatku sympatická, páčila sa mi jej tvrdohlavosť a snaha ísť si za svojím, aj keď v jej svete, veľmi inšpirovanom Čínou, sú ženy v podstate podradné bytosti a mali by iba počúvať mužov. Ale ku koncu mi už tak sympatická nebola, pomsta je síce fajn, ale netreba to úplne preháňať. Aj zvyšné dve hlavné mužské postavy boli celkom zaujímavé a vzťahy medzi trojicou boli síce zvláštne, ale mne sa ich fungovanie páčilo. Roboti boli skvelí, aj keď si nie som istá, že ich fungovanie som pochopila a ich transformácia vo mne zakaždým evokovala Power rangers :D. Koniec bol už len jedna veľká bitka, ktorá sa mi zdala miestami dosť nepriehľadná, zvratov v nej bolo požehnane. So záverečným odhalením a vývojom Ce-tchien ale veru spokojná nie som. Do druhej časti neviem či sa pustím, ak by mala byť čoskoro, tak asi aj áno, ale pri dlhšom čakaní tento príbeh zo mňa pravdepodobne vyšumí, bol síce fajn, ale veľmi hlboký dojem nezanechal. A taktiež to nie je úplne fantasy, skôr sci-fi.


Dym
08.05.2024 5 z 5

Příběh je silný a děj je hezky upředený. Kniha je vážně dobře napsaná a je okýnkem do asijské kultury (ano, to s těma nohama se praktikovalo). Jenže jsem při čtení udělala zásadní chybu... ze zvědavosti jsem přeskočila několik stránek a už jsem se nezvládla přimět ve čtení pokračovat.
Přesto všechno nemůžu popřít, že je to skvěle napsaný a promyšlený příběh. Chyba není v knize, ale ve mě (jsem sakra cíťa).
Jediná kniha co jsem nedočetla a dávám ji tak velké hodnocení. Jediná kniha co má milostný trojúhelník proti kterému jsem nic neměla.
Stojí to za zkoušku. Je to zážitek a pokud se vám líbí zápletky s politikou, vsadím se, že v dalším díle se budete mít na co těšit.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Dvanáctý ročník KNIHOMÁNIE startuje v pátek 21. října 2022

21.10.2022


Vychází Rod nebes a dechu, Pavouk a další knižní novinky (42. týden)

16.10.2022


Citáty z knihy (1)

Je to ohromně legrační. Muži tak šíleně touží po našich tělech, a zároveň nás tolik nenávidí pro naše myšlenky.


Kniha Železná vdova v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených182x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených18x
v Knihotéce164x
v Chystám se číst173x
v Chci si koupit70x
v dalších seznamech8x

Štítky knihy

Čína mimozemšťané pro děti od 15 let dark fantasy hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

Xiran Jay Zhao
čínská, 1997
2022  83%Železná vdova
2024  0%Zachary Jing a Dračí císař