Ženy a moc: Manifest přehled

Ženy a moc: Manifest
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457771/bmid_zeny-a-moc-manifest-qy4-457771.jpg 4 33 33

Krátký feministický manifest od oceňované autorky Mary Beard, ve kterém pátrá po kořenech misogynie od antické mytologie až po současnost. Anotace: Profesorka antické literatury Mary Beardová je britské veřejnosti dobře známá, vedle akademické práce se věnuje také populárně naučným projektům a její hlas silně a často zaznívá ve veřejné debatě. Mary Beardová se však nevyjadřuje pouze k tématu tisíce let staré literatury a kultury. Promlouvá též o feministických tématech a problémy dneška dovede nejen brilantně analyzovat, ale také vysvětlit historické důvody jejich vzniku. Ve dvou přednáškách, jejichž upravenou verzi přináší tento svazek, profesorka Beardová s precizností a vtipem analyzuje, jakým překážkám musely napříč historií ženy, a zejména ženy, jež usilovaly o jakoukoli veřejnou roli, čelit a dokumentuje to na příkladech sahajících od literární postavy Odysseovy věrné manželky Penelopy až po kandidátku na prezidentku USA Hillary Clintonovou. Beardová zkoumá historické kořeny misogynie, ilustruje snahu o umlčení ženského hlasu na veřejnosti a rozebírá naše kulturní vzorce vnímání místa ženy ve společnosti a problematické vnímání žen v pozici moci.... celý text

Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Argo
Originální název:

Women & Power: A Manifesto , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ženy a moc: Manifest. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

AbsolutníHrobař
21.03.2024 5 z 5

Kratší "odpočinkové" feministické čtení akorát do vlaku. Pokud jste víc obeznámeni s feministickou literaturou, nenajdete tam nic úplně objevného, ale hezky se to čte.

Luci-_-
04.10.2021 5 z 5

Kniha zaměřená na utlačování a umlčování žen s pěknou řádkou příkladů z historie.


adorjas
28.04.2021 2 z 5

Beard je odborníčka na antiku a pomocou nej manifestovala, akými spôsobmi sú ženy naďalej verejne umlčované. Kniha je kratučká, prelúskate za 1-2 hodinky a v podstate je text prenesením súboru jej prednášok. Na prečítanie OK, ale čakala som niečo iné.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (46. týden)

08.11.2020


Knižní novinky (32. týden)

02.08.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ženy a moc: Manifest v seznamech

v Přečtených40x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

feminismus

Autorovy knížky

Mary Beard
anglická, 1955
2020  78%Ženy a moc: Manifest