Ženy bez mužů přehled

Ženy bez mužů
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12942/bmid_zeny-bez-muzu-OJM-12942.jpg 4 82 82

Nová kniha mimořádně talentované dánské prozaičky zaujme podobně jako předchozí Představa o nekomplikovaném životě s mužem úsporným, ale efektivním stylem, jímž autorka dokáže vystihnout nevzrušivost všedního života svých hrdinek i skrytá dramata odehrávající se v jejich nitru. Protagonistky jejího třetího románu, sestry Jane a Tine, pracují jako prodavačky v obchodě s parfumerií na trajektu mezi Německem a Dánskem a nevybočují ze stereotypu životního stylu dánského venkova, obě však selhávají ve schopnosti soužití se svými partnery a zůstávají uzavřeny v „tiché existenci“ ženského světa, který dokáže své obyvatelky jedinečně obohacovat, ale i stále silněji tížit...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Rødby-Puttgarden , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ženy bez mužů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

knihovna1
17.11.2021 5 z 5

Opět nemohu paní spisovatelce Helle Helle nic vytknout. Zvolila zajímavou lokalitu a stručně a přesně vystihla atmosféru doby, prostředí a vztah, myšlení a krédo sester. Kniha se mi moc líbila, dobře četla - krátké kapitolky.

D_žejn
02.08.2021 4 z 5

Mé první setkání s Helle Helle! Novelka z Paseky z úděsnou obálkou (oukej, vydáno v roce 2008, tím se to omlouvá) o nudě dánského maloměsta, síle sesterského přátelství i práci na trajektu byla výbornou volbou.

Dvě čerstvě osiřelé a čerstvě dospělé sestry, které vyrůstají bez otce a samy žijí život bez vážných vztahů s opačným pohlavím, je nejen o hledání “dospělé” cesty, ale i o nastavení spokojenosti a vlastních hranic v životě. V minimalistické novele plné zdánlivě prázdných dialogů dokázala Helle Helle načrtnout neukotvenost mladé generace. Strohý a syrový styl jednoduchých vět vystihuje línou a šedou atmosféru práce na trajektu, stejně jako stále se opakující plky mezi přáteli na cestě z Dánska do Německa a zpět. Pod slupkou všednodennosti – najíst se, jít do práce, nakoupit, posedět s přáteli – se skrývá vše, co každý z nás důvěrně zná, komplikovanost vlastních vztahů, sebeláska i věčná touha “něco” změnit.


Akťavs
16.09.2020 3 z 5

po knize jsem sáhla kvůli čtenářské výzvě a nelituji, přečetla jsem ji rychle, je o hledání mladé generace, zdařile vykresluje atmosféru a nudu maloměsta, hrdinky pociťují nutnost něco ve svém životě změnit, ale ne vždy k tomu mají dost sil a odvahy

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ženy bez mužů v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených119x
ve Čtenářské výzvě28x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

dánská literatura sestry prodavači, prodavačky

Autorovy další knížky

Helle Helle (p)
dánská, 1965
2017  66%Tohle jsem měla napsat v přítomném čase
2021  61%Ony
2016  62%Jestli chceš
2012  73%Na dně
2008  72%Ženy bez mužů