Žít! přehled

Žít!
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224547/bmid_zit-8Zl-224547.jpg 4 97 97

Příběh Fu Kueje se odehrává na pozadí pohnutých čínských dějin 2. poloviny 20. století, občanské války, Velkého skoku, Kulturní revoluce. Fu Kuej je rozmařilý mladý muž z bohaté rodiny, který v nevěstinci či v hráčském doupěti tráví více času než doma s rodinou. Až do chvíle, kdy v kostkách prohrává veškerý rodinný majetek a je nucen se s rodinou ze starobylého rodinného sídla přestěhovat do doškové chalupy. Tu začíná Fu Kuejův život rolníka, který od rána do noci dře na rýžovém poli. Život se s Fu Kuejem, ani s jeho blízkými nemazlí. Přestože Fu Kuej postupně přichází o vše, co je pro něj v životě důležité, zůstává nezdolným optimistou, plným energie a vůle přežít... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Verzone
Originální název:

Chuo-če , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žít!. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

marvarid
12.05.2023 4 z 5

O dost jiné než povídky. Jazyk je jednodušší, chybí ty momenty absurdity (které mi u povídek tolik připomínaly Kafku). Sledujeme přerod hlavního hrdiny od nedospělé sobeckého parchanta v bytost nadanou skoro budhovskou vyrovnaností a schopností přijmout život ve všech podobách, i těch krutých. Rozhodně mi nebyl nesympatický - ve svém vyprávění je dokonale upřímný, přizná se ke všem špatnostem, které provedl, i k těm, o kterých pouze v duchu uvažoval. A ruku na srdce, kdo z nás jednal vždycky naprosto čestně, empaticky a beze vzteku, bez snahy ulehčit si situaci nějakou malou křivárnou. A když už jsme to udělali, přiznali jsme to alespoň sami sobě?

tweed
21.02.2023 4 z 5

Nesympatický příběh s nesympatickými postavami.
Jakmile máte dvě věty pocit, že se vše v dobré obrací, jste velmi rychle vyvedeni z omylu.
Alegorie na můj mozek!


Josh
05.09.2022 4 z 5

Na autorův, čínský styl si musíte zvyknout. Trvá to však chvilku a pak vás pohltí nekomplikovaný, přímý jazyk, jímž dokáže popsat propracované nejen charaktery lidí, ale i jejich vzájemné vztahy. To vše na pozadí čínského každodenního života, a to jak nuzné (reálné) poměry na venkově, tak dramatické dějiny 20.století. Mnoho čtenářů bude touto realitou možná překvapeno, hlavně postojem k životu….

CITACE: 1) Poklepal si na kolena a řekl: „Mám to tělo čím dál tužší, jenom jediný místo mi na něm naopak měkne.“ Koukal jsem na jeho rozkrok, nemohl jsem si pomoci a začal se nahlas chechtat. 2) Řekl: Čtyři zásady slušného chování by si měli lidi pamatovat – nežvanit o cizích záležitostech, nespat v cizí posteli, nevstupovat do cizích dveří, nesahat do cizích kapes.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Žít! v seznamech

v Přečtených116x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených14x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst82x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech2x