Žít a přežít přehled

Žít a přežít
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227689/bmid_prezit-227689.jpg 4 31 31

Vzpomínková kniha světoznámého horolezce, světoběžníka a pokořitele osmitisícovek a mnoha dalších horských vrcholů Reinholda Messnera podává propracovaný obraz bohatého, naplněného a současně spletitého života výjimečné osobnosti nejen horolezeckého sportu. Autor začíná líčením svého dětství v jihotyrolském Villnössu, jeho kniha však není jen prostým popisem jeho zážitků, životních peripetií a osudových zvratů, nýbrž se v ní vyznává ze svých mravních hodnot, politických názorů, jež prokládá poutavým způsobem filozofickými úvahami o lidském životě jako takovém a umění člověka žít a přežít.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Brána
Originální název:

ÜberLeben , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žít a přežít. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

R47
20.08.2023 5 z 5

Výborné. Životopis, křížený s motivační příručkou, s úvahy o životě, o smyslu horolezení, o tom, o povaze času, o morálce a etice, o sportu, ale i lezení jako umění a s úvodem do dějin alpinismu. Sled obrazů a vzpomínek na dané téma. Po neskutečně nudném životopisu Adama Ondry, který jsem bohužel taky nedávno četl, a podobně motivačním, ale neskutečně plným falešné skromnosti Astronautova průvodce životem na Zemi, je tohle je pramen svěží horské vody. Vím, že mě za to někteří lidé tady ukamenují, ale místy jsem si vzpomínal na Saint-Exupéryho. Není to ani zdaleka až tak filozofické a obrazoborecké, ale přece ty autobiografické prvky, které nutně vedou k úvahám mnohem hlubším, mají podobné kořeny.

maja2712
18.08.2023 5 z 5

Poslouchala jsem jako audio v rozhlase. Kniha mě oslovila. Ráda čtu o přírodě, o nekonečných výškách hor, o nekonečně hlubokých údolích, o proměnách počasí a drsném životě v horách. Pasáž o dětství autora jsem poslouchala nejméně 3x. Zaujala mě v ní především maminka, která svých 9 dětí (z toho 8 kluků) dokázala náležitě navnímat a která si o všech svých dětech vedla poznámky, které jim při odchodu z domova věnovala. "Nemá rád nespravedlnost" stálo velkými písmeny mezi charakteristikou malého Reinholda. Zajímavé vyprávění, nad něčím jsem dlouhé minuty přemýšlela, naopak některé pasáže jsem vnímala jako informativní, zvláště ty, které jsou věcí názoru a svědomí samotného autora.


Re@ding_9-wine
13.08.2023 4 z 5

Tohle bylo takové milé seznámení s Reinholdem Messnerem. Všehochuť. Spoustu naťuknutých témat od začátku do konce života proložených úvahami nad lidským bytím. Když vidím množství Reinholdem napsaných knih (:D), uvažuji, že toto mělo být takové shrnutí či ochutnávka toho, co dříve (či poté) rozebírá v jednotlivých knihách. Styl se mi líbil, se spoustou řečených věcí souzním, takže je možné, že se pustím i do nějaké další. :) Za mě 3,5 hvězdy, zde zaokrouhluji na 4.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (26. týden)

23.06.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Žít a přežít v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit13x