Život po francouzsku přehled

Život po francouzsku
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438431/bmid_zivot-po-francouzsku-7C6-438431.jpg 4 95 95

Vypravěč románu je obyčejný Francouz: Paul Blick vyrůstal jakoby ve stínu svého zemřelého bratra, po bouřlivácké éře 60. let se dobře oženil a usadil, začal pracovat jako novinář. Teď má na krku padesátku a jako kdekdo polyká prášky na uklidnění. Žije sám, žena ho zruinovala, děti se mu vzdálily. Autor podává osobité svědectví o francouzské společnosti, politice, rodině i sexualitě. Tato tragikomická generační výpověď se stala ve Francii bestsellerem - autor za dílo obdržel cenu Femina.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Une vie française , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život po francouzsku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

eva3992
12.05.2024 4 z 5

Hlavní hrdina, Paul Blick, obyčejný Francouz, který vyrůstal ve stínu svého zemřelého bratra. Sledujeme jeho život od dětství, přes bouřlivé mládí, až po dospělost. Přemýšlí nad svým osudem i nad osudem své země. Tragikomické události od éry de Gaulla až po Chiraka.

Po dlouhé době jsem zase sáhla po Odeonce a jako obvykle jsem moc spokojená. Příběh jednoho života podán chytře i vtipně, a to vše na pozadí světové a francouzské historie. Je to psáno tak poutavě a důvěryhodně, až bych uvěřila, že čtu o skutečném životě skutečného Paula Blicka.

Je tu hodně informací o francouzské historii a politice, je fajn, když o ní máte alespoň nějaké povědomí, ale na druhou stranu se dozvíte spoustu nového, a to mám u knížek ráda, když se u nich můžu i vzdělávat. Kromě toho je to zajímavý rodinný příběh, spousta lidských osudů a nechybí tu ani moudré a krásné myšlenky.

Tato kniha vás rozesměje, zhnusí, dojme i vzdělá. Je tu od každého něco. Autorův styl mě moc bavil, někdy dokázal popsat banální situace až teatrálně na několik stran, třeba takovou návštěvu u zubaře.

Celý příběh zrál jako francouzské víno. Ze začátku mě úplně nenadchl, ale čím dál jsem se „propíjela“, tím více lahodil mým chuťovým pohárkům.

milan.valden
07.02.2023 4 z 5

Román Život po francouzsku (Une vie française, 2004, č. 2006, 2020) francouzského spisovatele Jeana-Paula Duboise (*1950) byl oceněn Prix Femina a stal se bestsellerem; zcela právem: byla to zase jednou literární lahůdka po všech stránkách, od které jsem se nemohl málem odtrhnout. Příběh, postavy, styl, překlad, to všechno na vysoké úrovni. Autor sleduje svého hrdinu Paula Blicka po dobu více než čtyřiceti let, od dětství, kdy na konci 50. let ztratil o dva roky staršího bratra, až po první roky nového tisíciletí a druhého mandátu prezidenta Jacquese Chiraca, kdy je Paulovi přes padesát a musí se vyrovnat s nenadálými otřesy ve svém životě. Ne že by je nezažil už předtím – bratr mu chybí celý život –, ale teď, kdy si začne užívat roli dědečka a je hmotně zabezpečen, by takové otřesy už nečekal...
Dubois román člení podle funkčních období pěti francouzských prezidentů (de Gaulle, Pompidou, Giscard d'Estaing, Mitterand, Chirac), k nimž je levicově zaměřený vypravěč Paul nebývale kritický, jako ostatně k celé politice, ať je levicová, pravicová nebo liberální. Vedle tragických momentů a běžných životních situací nebo menších či větších pohrom má v románu silné místo také ironie až sarkasmus, stejně jako nadhled, s nímž Paul o svém životě v Toulouse a o Francii vypráví. Byl sportovním novinářem, pak fotografem, který vydělal jmění na dvou úspěšných knihách o stromech; oženil se s podnikatelkou a sám se v domácnosti staral o dvě děti. Měl rodiče, přátele, milenky i svoji samotu a odtržení od reality, do níž ho prudce vrátí náhlá nutnost opět pracovat a znovu najít vztah k odcizeným dětem. Podnikání jeho ženy zažije krach a ani o jeho fotografie už není zájem...
Autor citlivě popisuje proměny doby i hrdinova života až k období, kdy, jak si povzdechne Paulův tchán, "...já na tomhle světě už ničemu nerozumím. Zdá se mi, že někdo změnil pravidla hry, aniž nás předem varoval." Vyprázdněnost dlouholetých manželství různých postav kolem Paula i jeho samého, kolotoč nevěr, soužení a chvilek štěstí. Hodně sexu a hledání místa v životě. Trochu to upomene na Michela Houellebecqa a ještě víc na americké autory, na Johna Updika, Philipa Rotha či Johna Irvinga... Ještě si chci přečíst autorův román Na světě žijeme každý jinak (2019), za který získal Goncourtovu cenu.
Přeložila Alexandra Pflimpflová, vydal Odeon, 2020 (2. vydání).


jopp
20.01.2021 5 z 5

Pokud bych měla hodnodit krásu jazyka a překlad, bylo by to určitě pět hvězd, takhle je to tak 4,5 hvězdy :-)

První polovina knihy mi přišla nudnější, hlavní hrdina zbytečně ufňukaný, politické odkazy na francouzské prezidenty a premiéry mě nebavily, protože o nich prakticky nic nevím (být Francouzem, tak to asi vidím jinak). Ale v momentě, kdy Paul dospěl, oženil se (nebo přesněji byl oženěn) a začal žít reálný život, jsem mu začala fandit. Bavilo mě, že je jiný, introvertní typ, netlačí na pilu, je pořád stejný "mimoň", ať je bohatý nebo chudý, je v jádru hodný člověk, nepodléhá tlaku okolí, aby si našel práci za účelem hromadění peněz. Poslední čtvrtinu knihy jsem četla jedním dechem. A nesmím zapomenout na jemný humor, občas jsem se u knihy těm situacím smála :-)

"Ani jeden ani druhý nikdy nezvýšil hlas. Žádná bujarost, nikdy ani sebemenší hněv. Hladina jejich nálad a citů jako by byla stanovena jednou provždy. Vypadalo to, že jejich radosti i starosti jsou jakoby filtrované, očištěné do té míry, že zůstávala jen kapka výtažku, která pak nesmírně jemně zavlažovala všechny jejich vnitřní snímače."

"Smrt se vracela do matčiných úst jako všudypřítomný refrén. Ne jako některý z těch stařeckých pamlsků, které přežvykujeme a přitom omíláme odvanulý svět, ale jako lhůta tak blízká, že stačí se zaposlouchat, a uslyšíte její krok."

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

27.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2004 - Prix Femina


Kniha Život po francouzsku v seznamech

v Přečtených129x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených8x
v Knihotéce124x
v Chystám se číst141x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech2x