Životem na zelenou přehled

Životem na zelenou https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473203/bmid_zivotem-na-zelenou-l6g-473203.jpg 4 157 157

Nekonvenční memoáry držitele Oscara jsou plné šťavnatých historek, originálních postřehů a neotřelých návodů, jak v životě dosáhnout větší spokojenosti. Ze svého života jsem si odkroutil už padesát let, z toho jsem se dvaačtyřicet roků snažil odhalit jeho tajemství a posledních pětatřicet si formou deníků zapisoval každou nápovědu, která by mi tu hádanku pomohla rozlousknout. Zaznamenával jsem si své úspěchy i pády, radosti i stesky, věci, nad kterými jsem žasl, i ty, u nichž jsem se nahlas zasmál. Pětatřicet let poznávání, ukládání do paměti, zkoumání, shromažďování a zapisování všeho, co mě cestou dojalo nebo povzbudilo. Poznámek o tom, jak žít čestně. Jak nepodléhat stresu. Jak se bavit. Jak méně ubližovat druhým. Jak nechat méně ubližovat sobě. Jak se stát dobrým člověkem. Jak dosáhnout toho, po čem toužím. Jak v životě nacházet smysl. Jak být víc sám sebou. Teprve nedávno jsem sebral odvahu si deníky prolistovat. Objevil jsem příběhy, které jsem zažil, lekce, jež mi život uštědřil a na něž už jsem zapomněl, básničky, modlitby, rady, ujištění o tom, na čem záleží, a spoustu drobných samolepek. Našel jsem spolehlivé téma, přístup k životu, který mi přináší uspokojení, kdysi i dnes: Pokud víte, jak a kdy se vyrovnat s životními výzvami — jak se poprat s nevyhnutelností —, pak se můžete těšit dlouhodobému úspěchu, nebo jak já říkám, ‚chytnout zelenou‘. A tak jsem si koupil jednosměrnou jízdenku do samotky v poušti a sepsal knihu, jež právě držíte v rukou: album, dlouhohrající desku, příběh mého dosavadního života. Shromáždil jsem v ní padesát let mých postřehů a ponaučení, pocitů a poznatků, pochval i potup. Ctností, skutečností a krás brutálnosti. Toho, co mi kdy prošlo, při čem mě přistihli, i toho, když jsem zmokl, neboť jsem se snažil tančit mezi kapkami deště. Doufám, že vám tahle medicína nepřijde moc hořká, že bude jako pár aspirinů, a ne jako cesta rovnou do špitálu, že to bude raketa na Mars, ke které není třeba pilotní průkaz, že to bude kostel, do něhož vás pustí i bez křtu, a že vám za slzami vyčaruje úsměv. Tohle je milostný dopis. Věnovaný životu. Je to také průvodce, jak chytit co nejčastěji zelenou — a jak si uvědomit, že i oranžové a červené se jednou změní na zelenou. Hodně štěstí.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , barecz & conrad books
Originální název:

Greenlights , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Životem na zelenou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

Monačte
07.04.2024 4 z 5

Moc zajímavý příběh i myšlenky s důrazem na “otcovství (což bude asi malinko víc rezonovat s muži). Vůbec je to kniha plná mužské energie, pravděpodobne jako sám Matthew, takže to pro čtenářky občas může být nepříjemně nebo otravné. Nic to ale neubírá na tom, že je plná zajímavých myšlenek a upřímnosti. A za pozornost stojí i krásná grafika!

KateTheBlogger
27.03.2024 4 z 5

Kniha naprosto změnila můj pohled na Matthewa. Protože ho znám pouze z jeho filmových rolí, měla jsem o něm jakousi představu, která se mi ale nepotvrdila a překvapilo mě, že Matt je vlastně úplně jiný člověk, než jsem si myslela. Básničky a úvahy v knize mě moc nebavily, ale hercův život mě skutečně zaujal.


evrdli
29.02.2024 5 z 5

Tenhle chlapík, to je borec. Vzala jsem v knihovně do ruky, jen abych nahlédla a už se nemohla odtrnout. Jeho zážitky a poznání se musí sdílet, dobře udělal a mě motivoval k životu na zelenou. Mimochodem, nemá na to vliv jak moc sexy a dobrý herec to je, ale jeho trefné poznámky, poezie, zamyšlení humor a prostě život na zelenou. Tak díky za to, Matthew.
Eva

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (26. týden)

27.06.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Životem na zelenou v seznamech

v Právě čtených13x
v Přečtených209x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených17x
v Knihotéce87x
v Chystám se číst155x
v Chci si koupit76x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

Hollywood herci herectví autobiografie

Autorovy knížky

Matthew McConaughey
americká, 1969
2021  85%Životem na zelenou