Zlodějka příběhů přehled

Zlodějka příběhů https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434994/bmid_zlodejka-pribehu-jQL-434994.jpg 4 1578 1578

Josef Bergman série

< 2. díl >

Další příběh od královny českých detektivek - Michaely Klevisové. Kniha držitelky Ceny Jiřího Marka za nejlepší detektivku roku 2008, kterou získala za svou prvotinu Kroky vraha. Šéfka televizního scenáristického týmu Anna Valentová je výrazná osobnost – lidé ji buď milují, nebo nenávidí. Anna chce být ve všem nejlepší, jenže teď se jí pracně vybudovaná pověst hroutí pod rukama: její dcera je nezvěstná a navíc neznámý vyděrač odhalil všechna její tajemství. Co s tím vším mají společného její dvě kamarádky z dětství? Pak dojde k vraždě a je na charizmatickém inspektorovi Josefu Bergmanovi, aby rozpletl složitě zamotané klubko přátelských a mileneckých vztahů.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlodějka příběhů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (389)

DuncanIdaho
15.05.2024 4 z 5

Zlodějka příběhů je obstojná detektivka a stojí za přečtení. Rozhodně je lepší než ta první, Kroky vraha, protože je v ní více času věnováno vyšetřování.

sgjoli
13.05.2024 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. První kniha s Josefem Bergmanem, Kroky vraha, mne bavila, tak jsem chtěla vyzkoušet i další knihu z pera této autorky. A nejsem určitě zklamaná.
Při poslechu této audioknihy jsem si vzpomněla na americký krimi seriál Castle, který se v jedné epizodě zabýval trochu podobným tématem (vražda scénáristky oblíbeného seriálu). Vyústění v seriálu teda bylo sice úplně jiné než v knize, ale tu vzpomínku teď budu mít s touto audioknihou spojenou. :-)
Líbilo se mi, jak tu autorka popsala hezky to prostředí celebrit, určitou rivalitu a další věci, které se tu kolem toho seriálu a zavražděné scénáristky točily. Nevím, jak moc se to blíží skutečné realitě kolem seriálu či jak moc je to odlišné, ale to, co tu autorka předkládá, mne tu bavilo.
Člověk dlouho neví, kdo by mohl být pachatelem - zpočátku těch podezřelých máme více a mohl to být skutečně kdokoliv. Pak se sice dá pachatel od určité chvíle odtušit, ale to mi nevadilo.
Kniha je koncipovaná tak, že částečně sledujeme vyšetřování a kroky policie - z pohledu Bergmana. A z části z pohledu postav, které nějak s případem souvisí. Takže to není úplně 100% vyšetřovačka, takže ten, kdo detailnímu popisu vyšetřování úplně neholduje, by se tady mohl chytat.
Nakonec Lepší průměr. V rámci žánru české detektivky mi tohle přišlo povedené.


marvan00
12.05.2024 3 z 5

Autorka, podle svých slov, psala román tak, že nejdřív vytvořila postavy, jejich vzájemné vztahy a psychologii a teprve potom vymýšlela detektivní zápletku a netají se tím, že ta je pro ni vlastně nepodstatná. Osobně knihu vnímám spíš jako psychologický román s prvky krimi, než čistokrevnou detektivku. Vyšetřovatelé, včetně Bergmana, nenabudou za celou knihu jasnějších kontur a pozornost je soustředěna především na postavu Ester, Anny, jim nejbližších osob a vztahy mezi nimi. Ty postupně prochází proměnou a tím posouvají děj kupředu. Příznačné je, že hlavní hrdinka má i ve vyšetřování vraždy před policií lehce navrch a k vyřešení případu dochází současně s hlavním vyšetřovatelem Bergmanem. Ester, která je zpočátku vykreslena jako pasivní postava, se ve výsledku stává aktivním hybatelem událostí, což je takový paradox. Důležitou součástí příběhu je i prostředí tvůrců televizního seriálu, kde se pohybuje Anna a kde se určitou chvíli pohybovala během své kariéry i autorka románu. A nutno dodat, že je to obrázek značně nelichotivý. Co z toho je dílem autorské licence a co obrázek tristních vztahů z branže mezi lidmi pochybných schopností, nereálného sebehodnocení a přemrštěných ambicí, těžko říct. Dle vlastních zkušeností bych hádal to druhé, proto vnímám tenhle román i jako svého druhu sociální sondu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

10 nejprodávanějších eknih (srpen)

22.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zlodějka příběhů v seznamech

v Právě čtených17x
v Přečtených2 255x
ve Čtenářské výzvě326x
v Doporučených76x
v Knihotéce449x
v Chystám se číst392x
v Chci si koupit86x
v dalších seznamech10x