Zničený muž přehled

Zničený muž https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24076/bmid_zniceny-muz-XWv-24076.jpg 4 116 116

Veškerou zločinnost kontrolují na počátku dvacátého čtvrtého století telepaté. Jsou schopni zachytit jakýkoli zločin dříve, než se stane. Vražda je prakticky nemožná, ale jeden muž je k tomuto činu přesto odhodlán. Psychotický obchodní magnát vymyslel nepřekonatelné schéma na zničení konkurenční společnosti. Skutečně se mu podaří spáchat zločin a vyhnout se trestu v době, kdy je něco takového nemyslitelné či dokonce nemožné? Román Alfreda Bestera je vůbec první dílem odměněným cenou Hugo a dodnes si uchoval snad všechny klady, které ho k této poctě předurčily. Tato originální vize s překvapivou pointou a nebývale propracovanou psychologií postav je jeden z vrcholů žánru science fiction. Příběh muže, který se rozhodl prosadit svou vůli navzdory celé společnosti jednoduše nikdy nezapomenete.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Demolished Man , 1952


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zničený muž. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

martin3420
22.02.2024 2 z 5

Dick je mnohem lepší. Podivuji se také nad tím v jakém světe Bester žil. Dneska podle mě neobstojí.

R47
21.01.2023 5 z 5

Strhující děj a pro science fiction ryze experimentální pasáže se záznamy telepatů (o něco podobného se až za drahně let pokusí David Brin ve Hvězdném přílivu). I po víc než 70 letech je to lepší čtivo než většina dnešní produkce. Zcela zaslouženě úplně první kniha v historii ověnčená cenou Hugo. Motivem zločinu ve světě telepatů může připomenout Minority Report. Ale i když jsem fanoušek P. K. Dicka, tohle mi přišlo lepší.


Oplak
15.01.2023 4 z 5

* - ,,Šťastní?" Powell postál vo dverách a pozrel na Crabba. ,,Boli by ste šťastný, keby ste mali prežiť život v nemocnici, pán komisár?"
,,V nemocnici?"
,,Tam žijeme - všetci. Na psychiatrickom oddelení. Bez možnosti úniku, bez útočiska. Buďte šťastný, že nie ste telepat, pán komisár. Buďte vďačný osudu, že človeka vidíte iba zvonka. Blahorečte, že nikdy nevidíte vášne, nenávisť, žiarlivosť, zlomyseľnosť, choroby. Buďte šťastný, že zriedkakedy vidíte tú hroznú pravdu v ľuďoch. Svet bude nádherný, keď budú všetci telepatmi a všetci prispôsobení, ale dovtedy buďte rád, že ste slepý." -

Parádna jazda.
Premyslený krimi príbeh ma chytil od začiatku. Svet budúcnosti roku 2301 je plný telepatov vo všetkých sférach života. Je možné spáchať v tomto svete (plnom ľudí schopných vás prečítať), úspešný zločin, plánovanú vraždu?
Niektoré predstavy budúcnosti pôsobia už dnes asi naozaj naivne, no prednosti knihy ich hravo skryjú.
Záverečné posolstvo je zaujímavé.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

1998 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Science fiction)
1953 - Hugo Award (Best Novel)


Kniha Zničený muž v seznamech

v Přečtených146x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených13x
v Knihotéce143x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

telepatie Hugo (literární cena)

Autorovy další knížky

Alfred Bester
americká, 1913 - 1987
2009  82%Zničený muž
2011  82%Hvězdy, můj osud