Zombie, chiméry a rock'n'roll přehled

Zombie, chiméry a rock'n'roll
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414982/bmid_zombie-chimery-a-rock-n-roll-nl0-414982.jpg 4 33 33

Pekelnej rachot nad Prahou! Möbiova kočka je kočka, která má jen jednu stranu a jednu hranu. Naštěstí doopravdy neexistuje, je to název kapely. Metalové bandě Möbius Cat ke štěstí chybí jedno - textař. Jak těžké bude ho najít, když žijete ve světě plném senilních nemrtvých, měňavců, zapomenutých kultů, přes noc vyrůstajících řvoucích věží nebo dokonce bytostí s hrozným hudebním vkusem? Zesilovače na plný pecky a hrábněte do strun! A možná přijde i nejšpinavější bůh planety…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zombie, chiméry a rock'n'roll. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

janca6129
29.06.2023 5 z 5

Tak tohle byla, panečku, jízda! Ulítlé, ne však vulgární, naprosto bláznivé a skvěle napsané. Humor mi osobně sedl jako hrnec na pozadí, fakt jsem se bavila!

Ninjer
26.10.2022 3 z 5

Když mi autor do knížky napsal přání, ať mě nesežere zombík, myslel jsem si, že mě čeká nějaká literární zombie apokalypsa. Ale bohužel, zombies se v této české fantasy v podstatě nevyskytují. Různých oblud, přeludů a rock'n'rollu je tu však dostatek.

Román se odehrává v jakési alternativní realitě, konkrétně v alternativě k současné Praze. Hlavní hrdina je lidská ještěrka, nad čímž se v hlavním městě tolik nepozastavují nejen proto, že tam žije hodně sebestředných lidí, ale taky proto, že místní naráží i na podivnější věci. Například město obývají golemové, elementálové a čarodějové, a místo metrem se tu jezdí jakýmsi dutým ochočeným červem z Duny.

Celkově Karel Doležal přichází s dobrými nápady a vytváří tak trochu chaotický, ale zajímavý svět. Kdyby se tenhle svět podařilo zfilmovat, jednalo by se vizuálně o tu nejoriginálnější (ale samozřejmě taky nejnákladnější) českou fantasy. Kniha se taky nebere vážně a čtenáři často hodí vtípek v podobě hlášky či jakési narážky. Škoda, že jsou vtipné narážky někdy těžší rozklíčovat.

Námět o tom, že kapela monster hledá jakéhosi tajemného básníka, který by jim mohl pomoct s psaním kvalitních textů, není vůbec špatný, ale bohužel se moc zajímavě neposouvá. Sice se do toho zaplete i nebezpečná sekta a létající jeptišky, ale v podstatě je děj pořád jen o tom, že postavy navštěvují další postavy a další místa a před nějakým případným nebezpečím zpravidla prostě utečou.

Zhruba dvě třetiny knihy to nevadí, ale jak už pak není co řešit, je těch tři sta stran trochu moc. Poslední třetina nejen že nenabízí nic vzrušujícího, ale stagnuje i v tom, co se knížce dařilo předtím. Už tu spíš jen vidíme změť nesourodých postav, v nichž začíná být problém se vyznat a jsou zajímavé jen svým abnormálním zevnějškem. Nevadí tolik, že se o nich příliš nedozvíme. Vadí ale dost, že mezi sebou nemají skutečně zábavnou interakci.

Celkově nabízí Zombie, chiméry a rock'n'roll impozantní svět s nepříliš impozantním příběhem.


Šest pražských příšer z deseti.


DPS
09.08.2021 2 z 5

Vtip, který měl přijít, nepřišel. Slyšel jsem legendy, že někteří lidé si při čtení natrhli bránici, leč ledové srdce tohoto čtenáře mu zjevně neumožnilo ani pousmání. Postavy si přesto značně oblíbil a příběh si užil - a užil by mnohem víc bez pročítání se mimoběžnými popkulturními odkazy, lezoucími málem i ze záchoda! :-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (47. týden)

17.11.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zombie, chiméry a rock'n'roll v seznamech

v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených2x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

česká fantastika

Autorovy další knížky

Karel Doležal
česká, 1988
2019  81%Zombie, chiméry a rock'n'roll
2015  78%Čas šelmy aneb příběhy (p)o konci světa
2022  87%Zjevy kosmické, řevy pozemské