Zulejka otevírá oči přehled

Zulejka otevírá oči
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525258/bmid_zulejka-otevira-oci-653d30312cfea.jpg 4 581 581

Debut mladé tatarské spisovatelky je napsán ve stylu klasických ruských románů, ve kterých se podrobně zkoumá úděl člověka na pozadí velkých dějinných událostí. Děj se odehrává v Sovětském svazu v období let 1930–1946 a začíná v zimě roku 1930 v zapadlé tatarské vesničce, ve které žije obyčejným životem třicetiletá tatarská žena Zulejka. Její svět tvoří její hrubiánský muž a starost o hospodářství, jiný život nezná, a tak ho považuje za dobrý, zvykla si na něj. Proto když dochází k rozkulačení a její muž Murtaza je při potyčce s rudým komisařem zastřelen a ona s dalšími kulaky poslána na Sibiř, stýská se jí po minulém těžkém, ale srozumitelném životě. Román se stal literární událostí v Rusku i v zahraničí a v současné době se překládá do dvaceti čtyř jazyků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Зулейха открывает глаза , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zulejka otevírá oči. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (170)

EvaHonsová
včera 3 z 5

Autorka si zvolila zajímavé téma. Násilný transport vesničanů z Tatarstánu v roce 1930 na Sibiř. V extrémních podmínkách přežívali lidé 6-ti měsíční transport vlakem. Život na Sibiři Zulejka prožívá se svým čerstvě narozeným synem na Sibiři plných 15 let. Zde se přetváří její osobnost. Nevyhovuje mi scénáristický způsob psaní. Zdlouhavé popisování a extrémní mnohomluvnost ubírá knize hvězdy.

tamara1351
včera 5 z 5

Kniha je psaná ve stylu velkých ruských románů,ale je velmi čtivá.Poukazuje na sílu lidského ducha,na absurditu systému,který semele jeho nepřátele i přátele,na nalezení světla ve tmě.Autorka vyzdvihuje touhu obyčejného člověka po hledání štěstí za jakýchkoliv podmínek a především odvahu toto štěstí následovat.


lapagerie
22.05.2024 5 z 5

Tohle se mi hodně líbilo. Zulejka nese svoje životní břemeno s odevzdaností, ale s pevnou vůli a skrytou silou. Jen tak asi měla šanci přežít třam, kde tolik lidí zahynulo. A ačkoliv má Zulejka těžký život, není knížka depresivní. Autorka se inspirovala příběhem vlastní babičky, a to příběhu dodává na uvěřitelnosti.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zulejka otevírá oči v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených780x
ve Čtenářské výzvě162x
v Doporučených74x
v Knihotéce226x
v Chystám se číst522x
v Chci si koupit105x
v dalších seznamech10x