Cval rytířských koní

recenze

Kronika Karla IV. - Cval rytířských koní (2013) 5 z 5 / Marokrates
Kronika Karla IV. - Cval rytířských koní

Cval rytířských koní

Ludmila Vaňková

Kniha by se dala nazvat historickým románem, ale stejně dobře by mohla být částí kroniky. Těžké, složité, ale o to znamenitější čtení. To je první díl ságy o lucemburském rodě.
Příběh začíná v době dětství našeho asi nejznámějšího panovníka Karla IV. Románů a publikací o této osobě je napsáno opravdu nespočet, ale čtenář se málokdy potká s knihou takového rozsahu jako toto dílo.
Hlavními postavami jsou právě Karel IV a zároveň i Jan Lucemburský, toho času vládce Lucemburska a českých zemí. Král Jan nechává svého syna vychovávat z dosahu matky Elišky Přemyslovny. Nejdříve na hradě Loket a pak na Křivoklátě. Následně ho přesouvá k francouzskému dvoru. Až do tohoto momentu je kniha velmi stručná avšak na další vývoj Karla má obrovský vliv.
Odloučení od matky a od své rodné země v něm zanechává silný vliv, který se projevuje v jeho dospělosti. Vlastně bychom mohli Janovi poděkovat za takové rozhodnutí.
Karlovi se na francouzském dvoru dostává vzdělání a netrvá dlouho a situace si žádá Karlovu přítomnost v Itálii, aby řešil spory. Spory, které přímo ovlivňují tamní města, ze kterých má lucemburský rod nemalé příjmy. Nutno podotknout, že král Jan, ač skvělý panovník, je v neustálém nedostatku financí. Dalo by se říct, že dluží všude, kam se podívá. Jen v českých zemích zastavuje snad všechny královské hrady tamním pánům. Takové dluhy jsou ovšem vyváženy obrovským vlivem jeho pozice na poli evropské politiky.
Kniha je nesmírnou studnicí informací, dat, jmen a letopočtů. Na čtenáře působí snad až pře-složitě. Objevuje se se zde mnoho jmen, známých i neznámých. Tím hůř, že většina panovníků jsou Jindřichové, Janové a Karlové. Ovšem tuto knihu neberete do rukou proto, abyste za pár dní dočetli. Tato kniha s Vámi stráví mnohem delší čas. Na každé straně strávíte několik minut přemýšlením a obrazně řečeno zakládáním informací do správného místa na dějové lince.
Netřeba zmiňovat děj knihy kapitolu po kapitole. Základních informací o rodu lucemburském a hlavně o samotném Karlovi je všude mnoho. Tato kniha a následující díly podrobně popisují celý jeho život. Každou situaci, která nás napadne, když se zmíní Karel IV.
Co ale na knize je tak speciálního kromě toho, že nám situaci předkládá v celoevropském měřítku a že si můžeme poskládat mozaiku toho, co se dělo v Evropě a tou dobou v českých zemích? Napadlo nás někdy, jaký byl Jan Lucemburský nebo Karel IV? Jako člověk? Byl to tyran, milovník, sukničkář, diplomat? Jaké měli vztahy se svými dalšími rodinnými příslušníky? Je velmi příjemné popřemýšlet nad tím, že oba králové, Jan i Karel, nebyli jen panovníci a velcí králové. Že si lidskou tvář Karla nemusíme srovnat jen s hercem Vlastimilem Brodským, i když skvěle zahraného. Že Karel měl i světskou a velmi jednoduchou stránku svého já. Že možná mohl jednat impulzivně. Že možná ve svém mládí nebyl až takovým zastáncem všeho rytířského. Že si dovedl užívat života a to ve všech směrech, kterými se taková aktivita vysvětlit dá.
Jsem velmi rád, že autorka dovedla vytvořit takové dílo. Že do bezpochyby velmi obsáhlého příběhu dovedla přidat lidskost a z knihy vytvořila právě takový román, jakým je. Že, ačkoliv se po dočtení s tlumeným „uf“ pochválíte, protože kniha je opravdu těžká a složitá na čtení, stejně už pokukujete po dalším dílu. Že i když je kniha studnicí dat a jmen, která se ze začátku pletou tak, až to člověk pomalu chce vzdát, stejně chcete číst dál. Za tu provázanost lidskosti postav a velikosti obsahu celé knihy vzdávám hold. Nedovedu si představit, kolik práce muselo stát za vytvořením takového veledíla, kterým tato kniha a vlastně celá sága bezpochyby je. Popravdě nevím, zda vůbec srovnatelné dílo svou velikostí, obsahem a zpracováním lze nalézt. A proč vlastně hledat podobné. Stačí vzít tuto knihu a ponořit se do středověké Evropy, kdy rytíři byli rytíři a panny nebyly tak úplně cudné.

Autor recenze: Marek Sedláček


Kronika Karla IV. - Cval rytířských koní Kronika Karla IV. - Cval rytířských koní Ludmila Vaňková

Románová kronika o Karlu IV. a jeho době začíná v roce 1330. Po letech strávených u francouzského dvora a válečném tažení v severní Itálii se sedmnáctiletý Karel vrací na prosbu českých pánů do Čech a v jeho životě nastává rozhodu... více


Komentáře (0)

Přidat komentář