Kralevic Karel

recenze

Kralevic Karel (1334 - 1348) (2023) 5 z 5 / Marokrates
Kralevic Karel (1334 - 1348)

Lucemburská Epopej II – Kralevic Karel

Vlastimil Vondruška

Tak konečně. Dlouho očekávaný druhý díl skvělé epopeje. Už při otevření knihy je mi jasné, že vánoční přání bylo vyslyšeno a trpělivost bude odměněna. Tímto děkuji nakladatelství Moba za načasování vydání.

Druhý dílo této skvělé série začíná momentem, kdy se Karel prakticky dostává k vládě v českých zemích. Tomuto období se vlastně věnuje celá kniha. Karel se z pověření svého otce stává nekorunovaným vládcem v českých zemích. Ihned po příjezdu zjišťuje, že situace pro něho nebude vůbec jednoduchá. Otec, Jan Lucemburský, je jak známo velice zadlužený a k úhradě dluhů a hlavně obrovských výdajů využívá právě českých zemí. Z osobních důvodů k nim nechová žádnou zvláštní náklonnost a tak je to pro něj pouhý zdroj peněz. Karel se ihned pouští do práce a i přes nemálo sporů, tahanic a vojenských hrozeb se mu daří s obrovským vypětím sil upevnit svou pozici a narovnat situaci v zemi. Časově nás kniha provází historií až do památné bitvy u Kresčaku, kde Jan Lucemburský umírá a teď již císař Karel se ujímá i vlády v českých zemích. Úplnou tečkou v knize je výstavba a rozšíření města a smrt Karlovi manželky, Blanky z Valois.

Kniha samotná je čtivá, stránky letí. Snad je to pro to, že sice jde o jakýsi styl kroniky, ale postavy mají charakter. Žijí, komunikují, čtenář je schopný v množství Jindřichů a Markét vždy identifikovat tu správnou. Při velikosti a obsáhlosti díla je s podivem, jak jsou nám hlavní a vedlejší postavy barvitě předkládány. Zároveň k tomu asi přispívá fakt, že se nejedná o pouhý výčet dat, jmen a událostí. Děj je spojený, nikde nejsou hluchá místa, vše dokonale navazuje. Nebo je to tím, že se jedná tak trochu o román a ne o pouhou učebnici?

Pan Vondruška vdechl své knize o jednom z nejdůležitějších období našich dějin jistou dávku romantismu. Přiblížil nám obyčejný život uhlířů, vysokou politiku evropských králů a pánů. A stále je v knize mnoho poučného, díky čemu si spojíme osoby s událostmi. Právě takovým příkladem může být Blanka z Valois. Kdo to vlastně byl a jaký vliv měla na nejznámějšího vladaře našich zemí?

Pojďte zjistit, jak Karel tahal za diplomatické nitky. Pojďte vyřešit spory mezi králem (v té době Janem) a českou šlechtou. Pojďte zažít dobu, kdy v Praze rostla katedrála a před hradbami rostlo nové město. Pojďte se ponořit do knihy, která je kronikou, trochu učebnicí dějepisu, ale především skvělým románem. Stačí jen otevřít a pak už je to strana za stranou.

Slibuji, že si z knihy rozhodně odnesete něco, co jste do dnešního dne o českých dějinách či samotném Karlovi nevěděli.

Autor recenze: Marek Sedláček


Kralevic Karel (1334 - 1348) Kralevic Karel (1334 - 1348) Vlastimil Vondruška

Druhý díl románové fresky začíná příchodem kralevice Karla do Čech a končí smrtí jeho otce Jana Lucemburského u Kresčaku. Celé 14. století je jedno z nejslavnějších období našich dějin, kdy byla Praha centrem římské říše, ale aspi... více


Komentáře (0)

Přidat komentář