Můžeš mi slíbit zítřek?

recenze

Zlodějský tanec (2019) 5 z 5 / simi28
Zlodějský tanec

Kroniky pozůstalých se jednoznačně řadí mezi mé oblíbené trilogie. I když mají své chyby, svými postavami, stylem psaní a napínavým příběhem si mě získaly. Když jsem se dozvěděla, že autorka napsala novu knihu, okamžitě jsem věděla, že si ji potřebuji přečíst.


Autor : Mary E. Pearson
Rok vydání : 2019
Nakladatelství : CooBoo
Počet stran : 448
Originální název : Dance of Thieves

Celý příběh se odehrává ve stejném světě jako Kroniky pozůstalých. Po pádu Komizara se královnou Vendy stala Lia, její manžel Rafe je král Dalbrecku a Kaden zastupuje pozici hlavního rádce.
Královna Lia zajistila obyvatelům Vendy svobodný život, i přesto ji jedna věc trápí. Zrádce její rodiny, který se přidal na stranu Komizara, uprchl a nikdy nebyl dopaden. Lia se díky zvědům dozví, že ho ukrývá nechvalně proslulý rod Ballengerů. Proto vyšle své gardisty, aby pronikli do jejich území Skaliska a přivedli ji zpět zrádce Morrighanu.
Mezi nimi je i Kazi, bývalá vyhlášená zlodějka. Ta se v Ďáblově Chřtánu náhodou setká s novým vládcem Jasem Ballengerem. Společně jsou uneseni lovci lidí, a proto jsou i přes všechny nelibosti nuceni spolupracovat. Při té strastiplné cestě se začínají sbližovat, přestože oba ví, že se budou muset nakonec navzájem zradit.


Přesně jako Falešný polibek, i tato kniha je tak neskutečně čtivá, že jsem ji nemohla ani na chvíli odložit.
Potěšily mě i poměrně krátké kapitoly, ve kterých se střídali 2 vypravěči, Kazi a Jase. Občas se mi stává, že mě zajímají pouze kapitoly z pohledu hlavního hrdiny a ty ostatní mi přijdou nudné a zbytečné. Tady mě ale Jaseovy kapitoly bavily stejně jako ty Kaziny. Díky střídání pohledů jsem dokázala oba dva mnohem lépe pochopit a odhalit různá tajemství.

Hlavní hrdinku Kazi jsem si zamilovala. Byla loajální, ambiciózní a inteligentní. Oblíbila jsem si ji pro její odvahu a vynalézavost. Lidé si o ni mohli myslet, že je chladná a neupřímná, ve skutečnosti se jen snažila skrývat svou křehkost a nemyslet na minulost.

Jase je stejně jako Kazi obdivuhodně loajální vůči své zemi. Nic, co mu bylo jako malému natloukáno do hlavy, nezpochybňuje a bezmezně tomu věří. Právě proto se může zdát arogantní, lstivý a prospěchářský, namísto toho pouze plní přání svého otce. Zároveň je velmi všímavý, ostražitý a ochranitelský. Umí prokouknout každou lež a díky své ohleduplnosti se dokáže chovat i romanticky.

Ocenila jsem, že autorka dobře propracovala i některé vedlejší postavy. Zejména Synové a Wren.

Romantickou linku mezi Kazi a Jasem jsem si oblíbila. Z radostí jsem sledovala, jak se z počáteční nevraživosti stávalo zamilování. Jejich vztah mi navíc přišel nenucený a sloužil jako příjemné osvěžení této knihy.

Asi největší předností Zlodějského tance je originální a nepředvídatelný děj s více než jednou zápletkou. Ve čtení jsem pokračovala zejména proto, že jsem neměla tušení, jak se celý příběh vyvine. Tomu napomáhalo, že autorka odkrývala tajemství a sdělovala informace postupně. Zároveň skvěle vyvážila akci, pomalejší části a romantiku. Dostávají se nám tu tedy jak nečekané zvraty, tak i čas ty zvraty vstřebat.

Mary E. Pearson překvapivě nijak zvlášť nepracovala s předchozí trilogií. Pouze v krátkosti připomněla, jak z politického hlediska skončila Temná krása. Liiny osudy se moc nezabývala, takže si myslím, že tuto knihu mohou číst i lidé, které Kroniky pozůstalých minuly.

Po přečtení anotace jsem si myslela, že tu vystupují i postavy z minulé trilogie. Bohužel to tak není. Objevily se tu pouze jednou a jinak se o nich jen hovořilo, což mě mrzelo. Doufala jsem, že se tu znovu setkám s teď už královnou Liou a ostatními.

Nedokážu posoudit, zda se mi více líbil Zlodějský tanec nebo Falešný polibek. Zlodějský tanec se mi zdá napínavější, akčnější a originálnější. Falešný polibek měl na druhou stranu sympatičtější postavy, lepší romantiku a neznámého záporáka.
Proto bych řekla, že mě obě díla zaujala tak nějak nastejno.

Některé zápletky zůstaly nevyřešeny, a tak jsem skutečně natěšená na 2. a zároveň poslední díl. Doufám, že již brzy vyjde a bude stejně tak napínavý a čtivý jako tento.

Pro každého fanouška Kronik pozůstalých!

Závěrečné hodnocení : 84%


Zlodějský tanec Zlodějský tanec Mary E. Pearson

Když zemře král Ballengerovy říše, jeho syn Jase se stává novým vládcem. Okolní království však nehodlají tolerovat jeho panování, které se řídí vlastními pravidly. Na obzoru se objevuje mladá královna Vendy, která je odhodlaná vš... více


Komentáře (0)

Přidat komentář