Poslední šachmat

recenze

Poslední šachmat (2023) 5 z 5 / renulka16
Poslední šachmat

Maria Florkowská, vězeňkyně číslo 16671 a vášnivá hráčka šachů. Po vpádu německých vojsk do Polska se s rodiči a sourozenci ocitla zavřená ve varšavském ghettu, kde se zapojila do protinacistického odboje. Poté co na ně přišlo gestapo, je i s rodinou odvlečena do osvětimského tábora. Při selekci v ruce zoufale svírá šachovou figurku, poslední věc, která jí zbyla z dřívějšího života a která ji nečekaně zachrání před okamžitou smrtí. Sadistický vedoucí tábora si usmyslí, že by šachové partie s mladičkou dívkou mohly být pro jeho znuděné dozorce vítaným rozptýlením... Maria musí hrát o život, zároveň však spřádá svůj vlastní plán...

Historický román Poslední šachmat je velmi poutavě napsán. Ač toto není lehké téma, čte se opravdu dobře. Mě osobně kniha naprosto pohltila až do poslední stránky, kdy nám autorka vše vysvětlí. Díky tomu i některé scény, které jsou těžko uvěřitelné nám najednou přijdou naprosto reálné.
Tento román je sice beletristickou fikcí, avšak je založený na skutečných událostech i postavách, o kterých se můžeme v závěru knihy také dočíst.

Román plný násilí, někdy fakt ne pěkných scén. Plný odvahy mladé dívky, přátelství jenž dokáže i v takových podmínkách vzniknout a také šachů. Ač pro mě jsou šachy španělská vesnice a je velká pravděpodobnost, že začnu dřív létat než se naučím hrát šachy, tak toto téma, zasazené do toho příběhu, mě bavilo.

Tento román vřele doporučuji milovníkům historických románů, obzvlášťe z období druhé světové války. Čtenářům, kteří při čtení celou dobu dumají co je a co není fikce a zkrátka lidem, kteří mají rádi dobře napsaný příběh, byť velice bolestný.


Poslední šachmat Poslední šachmat Gabriella Saab

Maria Florkowská, vězeňkyně číslo 16671 a vášnivá hráčka šachů. Po vpádu německých vojsk do Polska se s rodiči a sourozenci ocitla zavřená ve varšavském ghettu, kde se zapojila do protinacistického odboje. Poté co na ně přišlo ges... více


Komentáře (0)

Přidat komentář