Komiksová Kytice zajímavosti

Komiksová Kytice https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316501/bmid_komiksova-kytice-ifE-316501.jpg 5 260 260

Karel Jaromír Erben by v letošním roce oslavil 205. narozeniny. I na tuto počest nakladatelství Transmedialist připravilo scénáře pro unikátní komiksové zpracování jeho nejslavnějšího díla - Kytice. Pod Komiksovou Kyticí, která vychází v edici Český Grimm, je podepsáno 12 českých ilustrátorů: legenda pražského graffiti, Delarock, oceňovaná knižní ilustrátorka Kateřina Bažantová či Vladimír Strejček a mnoho dalších.... celý text

Zajímavosti (4)

V původní sbírce jsou zastoupeny dvě písně (Kytice a Věštkyně), které uvádějí a uzavírají celé dílo. Vizuálně jsou zpracovány ve formě ilustrací. Oproti tomu 11 zbylých balad je ztvárněno v komiksovém zpracování a každou zpracoval jiný ilustrátor. Autoři námětu souborného díla chtěli pokračovat v Erbenově myšlence, podle které každá báseň reprezentuje jednu květinu z duše národa, které je potřeba sesbírat a dát na hrob matky vlasti. Při vizualizaci balad je v bublinách použita pouze přímá řeč. Zbývající text balad je zachycen v obrazech. To se netýká pouze přepisu textu básní, ale především symboliky, se kterou Erben pracoval. Interpretace souborného díla je rozšířena o přidané ilustrace i skryté symboly, které propojují jednotlivé příběhy. Na konci publikace se nachází nápovědu k pochopení symboliky a překlopení od Jana Kajfosze.

Texty jednotlivých básní v publikaci (mimo balady Svatojanská noc), byly připraveny podle kritického vydání původní sbírky, která vyšla v roce 1961 ve Státním nakladatelství literatury v Praze. Základem tohoto vydání byla editace Antonína Grunda a Rudolfa Skřečka, kterou vydala Národní knihovna v roce 1956. Báseň Svatojanská noc byla připravena podle prvního vydání sbírky Mateří douška, která vyšla v roce 1969 v nakladatelství Československý spisovatel v Praze. (Yarrick)


Na rozdíl od ostatních vydání se zde nevyskytuje balada Lilie; místo ní je v publikaci obsažena balada Svatojanská noc. Ta se do sbírky nedostala, ačkoliv v původní koncepci s ní Karel Jaromír Erben počítal. Autor ji nestihl dokončit a později po vydání sbírky se k ní už nevrátil. Dochovaly se pouze fragmenty, které vyšly v publikaci Mateří doušky z roku 1969.[4] Svatojanská noc měla v plánované osnově Kytice, kde (krom Holoubka stojícího ve středu) jsou všechny básně uspořádány do tematických dvojic, být v páru se Štědrým večerem a pozičně měla zaujímat osmé místo. (Yarrick)


Pro vydání Komiksové Kytice byla uspořádána crowdfundingová kampaň na portálu Hithit. Po dobu trvání sbírky na projekt přispělo celkem 459 lidí a podařilo se vybrat 115 % cílové částky. (Curudae)


Jedná se v pořadí již o druhé komiksové zpracování Erbenovy sbírky Kytice. Na rozdíl od prvního komiksového vydání tohoto díla, které vyšlo v roce 2006 pod názvem Kytice – komiks, se Komiksová Kytice řídí původně plánovaným konceptem celé sbírky – její součástí je tedy nedokončená balada Svatojanská noc a kniha naopak neobsahuje baladu Lilie. (Curudae)