Irène Némirovsky životopis

ruská, 1903 - 1942

Životopis

Irène Némirovsky, původně Irina Němirovskaja, rusky: Ирина Леонидовна Немировская (24. února 1903, Kyjev – 17. srpna 1942, Osvětim) byla francouzsky píšící spisovatelka rusko-židovského původu.
Narodila se v Carském Rusku v rodině židovského bankéře a po bolševické revoluci odešla s rodiči do francouzského exilu, kde postupně získala renomé jako úspěšná prozaička.
Byla často kritizována za svůj postoj k Židům, které popisuje ve svých dílech většinou negativně. Bylo jí také vyčteno, že přešla na katolické náboženství a že psala do ultranacionalistického tisku, aby si tím získala popularitu.

Dne 13. července 1942 byla Irena zatčena francouzskou policií a po krátké internaci v táboře Pithiviers byla deportována do Osvětimi, kde zemřela pravděpodobně na tyfus dne 17. srpna 1942. Manžel vyvinul veškeré úsilí, aby ji osvobodil, ale i on byl zatčen a deportován do Osvětimi, kde byl hned po příjezdu poslán do plynové komory. Oběma dcerám se podařilo válku přežít díky obětavosti několika statečných osob. Nejdříve byly ukryté pod falešnou identitou v katolickém internátu a dále na venkově v různých francouzských rodinách. Po osvobozeni bylo o jejich výchovu postaráno díky společné akci Michelovy banky, Irenina nakladatele a Společnosti francouzských spisovatelů. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění (1)

2012 - Magnesia Litera (Litera za překladovou knihu) - kniha Francouzská suita