Island vydání
Dörte Sasse , Cornelia Rottmann
Zatímco v Reykjavíku se vytvořila moderní konzumní společnost, venkov zůstává věren svým tradicím. Ty se například odrážejí ve stravovací kultuře, jež oplývá takovými pokrmy, jako jsou "tresčí kůstky naložené v kyselé syrovátce" nebo "fermentovaný žralok", což jsou kousky masa z břišní partie žraloka, po dlouhé měsíce "naložené" v říční vodě, zakopané v říčním dně. Island, ostrov ohně a ledu, dosud prožívá proces geologického utváření zemského povrchu. Na ostrovech Vestmannaeyjar, v nehostinné měsíční krajině kolem sopky Askja nebo v okolí sopky Krafla nedaleko jezera Mývatn pokrývá zemi mladá vrstva lávy. Výbuchy žhavého magmatu v nitru Země vytvořily na povrchu ostrova krátery s kruhovými nasypanými valy, kráterové řady či tabulové sopky skryté pod ledovcem. Podle seismologů vybuchne na Islandu alespoň jedna sopka každých pět let... Z německého vydání přeložila Radka Horká. První české vydání.... celý text
Literatura naučná Mapy a atlasy Turistické průvodce
Vydáno: 2013 , Jan Vašut (Vašut)Originální název:
Island
více info...
Vydání (2)
Island
2017, Jan Vašut (Vašut)
ISBN: 978-80-7541-106-8Island
2013, Jan Vašut (Vašut)
ISBN: 978-80-7236-857-0