Measurement and Control of Chemical, Food and Biotechnological Processes - Volume II Process Control vydání
Pavel Kadlec , Miloš Kmínek , Karel Kadlec
Kniha autorů K. Kadlec, M. Kmínek, P. Kadlec a kolektiv Measurement and Control of Chemical, Food and Biotechnological Processes (Volume I Process Measurement a Volume II Process Control) navazuje na úspěšné české vydání a je nyní předkládána široké odborné veřejnosti v anglické verzi. Publikace pokrývá témata oboru měření a regulace v technologických odvětvích chemického, potravinářského a zpracovatelského průmyslu. Kniha poskytne čtenářům základní znalosti z oborů automatického řízení a technologického měření. Vychází se ze zásady, že řídit je možno jen ty veličiny, které lze spolehlivě a s dostatečnou přesností měřit. Současná praxe vyžaduje, aby technolog ve výrobě ovládal nejnutnější základy oboru automatického řízení, protože automatizační prostředky jsou dnes nedílnou součástí provozních technologických zařízení i laboratorních aparatur a stále ve větší míře se v praxi uplatňuje i řízení procesů počítačem. Kniha Measurement and Control of Chemical, Food and Biotechnological Processes je určena všem zájemcům o odborné znalosti související s měřením a řízením procesů v chemickém, petrochemickém, potravinářském, biotechnologickém, farmaceutickém průmyslu a dalších výrobách a měla by sloužit jako zdroj základních informací pro odbornou veřejnost a pracovníky ve výše uvedených oborech. Díl I. Provozní měření je rozdělen do dvou částí: • kapitoly 1-2 popisují základní pojmy a způsoby kreslení a označování měřicích a řídicích obvodů, obecné vlastnosti provozních měřicích přístrojů, včetně nejistot měření, dále měření a sběr dat pomocí počítače, internet věcí a Průmysl 4.0, • kapitoly 3-11 jsou věnovány principům a metodám měření technologických veličin a popisu přístrojového vybavení pro měření teploty, tlaku, hladiny, průtoku, množství tepla, hmotnosti (průmyslové vážení), vlhkosti, složení kapalných a plynných směsí a měření velikosti částic. Díl II. Řízení technologických procesů má opět dvě části: • kapitoly 12-14 uvádějí postupy při vytváření matematických modelů regulovaných soustav a při simulaci jejich chování, kap. 15-20 popisují tématiku řízení výrobních procesů, logického řízení, řízení dávkových procesů, počítačových řídicích a informačních systémů, moderních metod řízení a počítačových simulací technologických provozů, • kapitoly 21-23 uvádějí praktické ukázky řízení modelových a laboratorních stanic a průmyslových aplikací řízení pokrývajících průřezově potravinářství, biotechnologie, chemické a ostatní výroby.... celý text
Vydání (1)
Measurement and Control of Chemical, Food and Biotechnological Processes - Volume II Process Control
2019, Key Publishing
ISBN: 978-80-7418-307-2