tomasus tomasus diskuze

☰ menu

Hledám knihy na téma...

Tak teď už tu mám víc než jen něco pro začátek. Zdá se, že jsem narazil na správné fórum a správné lidi. :)

Z nabídky Lectora mě po průzkumu nejvíce nadchnul ten opěvovaný Diamond ale i Huntington, a na co se vrhnu možná ještě před zmíněným Johnsonem jsou české Kolaps a regenerace a Civilizace a dějiny, anebo Akselem doporučený Vzestup a pád velmocí. Souhlasím s Tebou, že události před první světovou válkou jsou klíčové a ve svém čtení se chci opřít právě o události, které k válce vedly, pochopit předválečné dění a hlouběji do minulosti již příliš nešťourat.

Všem díky za tipy, mám, zdá se, spoustu práce!
Tomáš

29.07.2014


Hledám knihy na téma...

Teda omlouvám se, že to možná chvíli vypadalo, že snad opravdu už na fórum nezavítám. Jsem tu nový a z fór podobného typu ale rozdílného zaměření jsem zvyklý obdržet odpověď v řádu několika dnů.
Moc díky za tipy.

to Pajonek: Paul Johnoson mě zaujal a jeho 20.stoletím nejspíš na tvé doporučení začnu. A doufám, že mě 20.století navnadí na některý jeho další titul, vypadají zajímavě. Kronika lidstva už mě trochu straší, jak "tloušťkou", tak širokým rozpětím událostí, které se snaží obsáhnout.

Zapoměl jsem zmínit, že vznik civilizací, Egypt, Řim, atd., není úplně mé hobby, a poohlížím se tedy po novodobějších dějinách.

to Koka: přihláška prošla ale nakonec jsem, ačkoliv přijat, dal přednost studiu ekonomie, dodnes si nejsem jistý, jestli to byla správná volba :)
Ani jsem vlastně nečekal, že mé požadavky splní jedna kniha, je to přece jen pěkná řádka let. Doufat v dílo, které by bylo přesně podle mých představ, zároveň bylo stručné a čtivé by bylo naivní.

to Pajonek a Koka: myslím, že vím co tím Koka chtěla říct ("o všem a o ničem"). Již jsem se s takovými knihami, nutno dodat že na trochu jiné téma, setkal, a taková kniha mě dovede nudit již od první stránky. Připomínají spíš osnovu a vyvolávají víc otázek než jich zodpovídají. :)

Všem moc děkuju za rychlou odpověď, opravdu jste mě překvapili.

28.07.2014


Hledám knihy na téma...

Dobrý den a ahoj,
jak pročítám fórum, zjišťuji, že se tu příliš literatura faktu neprobírá, ale přesto se zkusím zeptat na nějakou kvalitní knihu, souhrnně o dějinách politických, sociálních i hospodářských, knihu, která zkrátka hezky pohromadě prochází dějinami větších států, či celků včetně náboženství, vystihuje nejen významné události a milníky a přitom je "relativně stručná". Pídím se hlavně po vývoji společnosti a o příčinách rozdělení světa takového jaký je, to vše zasazeno do historického, hospodářského, náboženského, i psychologického a sociologického kontextu. Ačkoliv to tak může vypadat, nehledám žádná deseti tisíci stránková díla.

Předem díky za jakýkoliv ohlas,
Tomáš

28.07.2014