Tritvaetna Tritvaetna diskuze u knih

☰ menu

Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Ještě pro upřesnění 150 L je 150 lornů, tj. asi 225 km a je to vzdálenost od štítu, v níž nejde používat elektronika.

27.10.2021 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Nevím jak to tu ještě žije, osobně jsem se začátkem školního roku neměla moc času věnovat se spekulacím, nicméně konečně se mi podařilo aspoň dokončit mapu - měla by obsahovat všechny známé údaje, snažila jsem se být přesná, jediné, kde jsem improvizovala, bylo rozložení sektorů v nížinách + tři podvodní města, kde jsme moc informací nedostali. V oblsti Duvalu je mapa trochu nepřehledná, ale kdo tuší, co tam má být, snad pochopí, takže jestli má někdo zájem, přikládám odkaz: https://www.zonerama.com/FanartNDV/Album/7785183
Pokud najdete jakékoliv nepřesnosti, budu ráda, když mi dáte vědět.

27.10.2021 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Mimochodem, myslíte, že se někdy v sérii vyskytne zmínka o České republice?

13.08.2021 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Podle mě Armin není nesnesitelný, ale jenom zmanipulovaný a to se může změnit. S Ilan a Kapitánem možná něco bude, ale podle mě má Kapitán asi tak 80% šanci umřít - ne že bych mu to přála, ale podle mě jen těžko duševně zvládne rozklad pětadvacítky, který je skoro nevyhnutelný, aspoň pro tuhle chvíli…

13.08.2021 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Mimochodem, jsem jediná, komu nepřijde jako úplná blbost, aby se Ilan zamilovala do Vargase ;)? Nebo teda on do ní?
Protože jestli bylo zmíněno, že se už do někoho zamilovává, ale Kapitán to není, tak neexistuje zrovna moc možností (kromě Armina, OK) a navíc teď jsem narazila na zmínku, že Vargas je -mladší- než Kapitán (Faja, str. 130) - což vzhledem k tomu, že je jim oběma asi 100 let sice nemusí hrát velkou roli, ale stejně‍️

09.08.2021 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Tak jo, tahle diskuze je tak promakaná, že teď fakt doufám, že někomu nekradu nápady - snažila jsem se přečíst všechno, ale je toho tu fakt hodně. Myslím, že teorie, že Buni způsobil Pařížskou horečku má něco do sebe, ale v tom případě by Pařížská horečka souvisela s modrým sklenitem. A kdyby to Kozlowská věděla, může nesnášet sklenaře kvůli tomu a nížiny z nějakého úplně jiného důvodu - třeba že je sama sklenař, jak někdo psal?
Pokud jde o Kozlowskou a madam P., viděla bych je na něco jako arcirivalky. Obě stejně šílené a navzájem se nesnáší.
Jinak souhlasím s názorem, že se kapitán konce série nedožije. Ale Ilan s někým skončí. Nejjednodušší varianta je, že s Arminem. V tom případě by se kvůli ní mohl Armin někdy vykašlat na madam Podfortovou, což bych jí ze srdce přála.
Ale neviděla bych to jako jedinou možnost, obzvlášť u autorky, která už několikrát dokázala, že umí patřičně překvapit.
Mimochodem: myslíte, že se z Ilan stává Nasterea? Některá slova, včetně toho konce tomu nasvědčovala, ale neumím si představit, jak by s tím autorka pracovala.

Ještě jedna věc: napadá někoho, jak je možné, že při Ilanině narození utichly bouřky a že Ernova smrt zapálila břízy? Ok, všechno je se vším spojené, ale buď můžeme vzít, že to tak prostě je, protože je to fantasy (což mi ale k tomuhle světu moc nesedí), a nebo musí existovat něco, co to zařídilo, ale co?? Jak???? Souvisí to se sklenitem? Jak vůbec Erno přišel na to, že k němu patří bříza? Přiřadili mu ji v nížinách?

PS: Mám v plánu nakreslit mapu celého Naslouchačského světa, ale v tuhle chvíli mám doma jen Nastereu, takže netuším takové věci jako mezi kterými městy leží Otorten a jak daleko sahá umělý kanál. +nemám žádné informace o nížinách. Pomůže někdo? (V případě zájmu mohu mapu někam poslat, tedy až bude. Pokud ji již někdo udělal, budu ráda za upozornění, ať s ji nevyrábím zbytečně).

04.08.2021 4 z 5


Nejzářivější noc Nejzářivější noc Tui T. Sutherland

Konečně, konečně se Fragment snad odhodlal. Už jsem se bála že to půjde cestou Kočičích válečníků (neboli počkáme si dalších šest let a následně vydají celou sérii znovu s novými obálkami). Samozřejmě až po tom, co jsem si koupila a přečetla verzi v originále, ale alespoň budu mít srovnání... tak jim držím palce aby v tom překladu nebyly chyby.

11.10.2020 4 z 5


Tajemný snář Tajemný snář Jane Reindl

Městská knihovna (v Praze) nemá ani jeden výtisk :(. Stojí kniha za nákup? Poraďte prosím.

11.10.2020