Jaroslav Skála

česká, 1916 - 2007

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

onRock
01.03.2018

Doc. MUDr. Jaroslav Skála, CSc.: NA ALKOHOLU NENÍ NIC POZITIVNÍHO

http://www.alkohol-alkoholismus.info/lecba/lekari/skala-doc-mudr-jaroslav-skala/ze-zivota-zivotni-pribeh-doc-mudr-jaroslav-skala/1395-doc-mudr-jaroslav-skala-csc-na-alkoholu-neni-nic-pozitivniho.html

onRock
01.03.2018

ČT2 uvedla dokumentární film. Film - Nebylo to marný zobrazuje portrét „otce českých alkoholiků“ docenta Jaroslava Skály. V den televizní premiéry slavil Jaroslav Skála již své devadesáté narozeniny. Neříkejte tvrdý, ale náročný a důsledný Helena Třeštíková si vybrala pro svůj portrét velice vitálního pána, který v padesátých letech založil léčebnu v Praze u Apolináře a 1. záchytku na světě.

Dokument zachycuje nadšení, které měl a má, a touhu napravit ty, kteří propadli alkoholu. Jeho pacienti sami dokládají, že docent Skála měl tvrdý režim, ale slavil díky tomu velké úspěchy. Docent Skála používal metodu cukru a biče. Proslul tvrdým způsobem léčby, kterému říkal PRS - program, režim, systém. "Neříkejte 'tvrdý', ale říkejte 'náročný a důsledný'," uvedl Skála.

Dokument se snaží přiblížit vývoj protialkoholní léčby u nás. Prolíná minulost s přítomností. Archivní materiály přibližují nadšenecké budování instituce. Alkohol se nevyhýbá ani známých osobnostem Pacienti v dokumentu zpívají písně o alkoholu, které sami složili. Pomáhá jim to vyrovnat se se vším, co musejí podstoupit. Mluví o tom, že kvůli závislosti již mnoho let neměli dovolenou. „Všechno volno jsem vyčerpal téměř na začátku roku kvůli svým absencím,“ říká jeden z dotazovaných. Závislost se nikomu nevyhýbala, a to ani známým osobnostem. Docent Jaroslav Skála vzpomíná na pobyt Františka Hrubína či Otomara Korbeláře v léčebně. Při tiskové konferenci dodal: „Vědělo se, že většina politiků tehdejší doby byli závislými na alkoholu. Například prezident Gustav Husák měl ke konci své kariéry velké problémy s pitím. K nám se však nepřišel léčit ani jeden.“ Znají se již padesát let, ale svatbu neplánují Nebyla by to ale Helena Třeštíková, aby „nezabrousila“ také do osobní roviny. Odkrývá dlouhověké partnerství docenta Skály se sociální pracovnicí a asistentkou Arnoštkou Maťovou. Jsou spolu již drahně let, ale nikdy se nevzali. „Známe se už padesát let, ale každý jsme vždy bydleli jinde. Až poslední dva roky jsme spolu,“ řekla Arnoštka Maťová. „My jsme spolu třeba chodili po práci do divadla, ale po jeho skončení jsme šli každý k sobě domů,“ dodal Jaroslav Skála. Dnes už jsou spolu stále a jeden pro druhého jsou si oporou. Docent Jaroslav Skála je navíc stále velmi uznávaný ve svém oboru. Dodnes jej zvou na přednášky a zabývá se trénováním terapeutů. Jeho tvrdá metoda se však již dnes nepraktikuje. Zdá se, že se lidé bojí toho, do čeho šel docent Skála s odvahou a přesvědčením. Jedním z hesel Jaroslava Skály je: „Kdo dělá víc než musí, je ve výhodě.“ Tím se i řídí, a tak dokument Heleny Třeštíkové zobrazuje muže, který i ve svých devadesáti letech hýří životem.